Wydarzenia 11 maj 2020 | Krzysztof Drozdowski
Państwowa Komisja Wyborcza wydała oświadczenie w sprawie wyborów prezydenckich

mat. PKW

Państwowa Komisja Wyborcza w uchwale stwierdziła, że 10 maja nie było możliwości głosowania na kandydatów w wyborach na Prezydenta RP.

Uchwała Państwowej Komisji Wyborczej z dnia 10 maja 2020 r. w sprawie stwierdzenia braku możliwości głosowania na kandydatów w wyborach Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej wskazuje, że w wyborach Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej zarządzonych na dzień 10 maja 2020 r. brak było możliwości głosowania na kandydatów.

- Sytuacja ta jest skutkiem wszystkich zawirowań prawnych i politycznych wokół wyborów na urząd Prezydenta RP, niemożności zorganizowania wyborów korespondencyjnych, przy jednoczesnym braku powołania obwodowych komisji wyborczych, które zapewniłyby możliwość „tradycyjnego” głosowania. Przyjęta w niedzielę uchwała Państwowej Komisji Wyborczej jest ostateczna, prawomocna i nie podlega zaskarżeniu do Sądu Najwyższego, jak stwierdził szef PKW Sylwester Marciniak - wyjaśnia dr Bała.

Państwowa Komisja Wyborcza stwierdziła w przyjętej w niedzielę uchwale, że „w wyborach Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej zarządzonych na dzień 10 maja 2020 r. brak było możliwości głosowania na kandydatów”. Wskazała, że fakt ten „równoważny jest w skutkach z przewidzianym w art. 293 ust. 3 Kodeksu wyborczego brakiem możliwości głosowania ze względu na brak kandydatów”.

- I właśnie to ostatnie stwierdzenie oceniam jako co najmniej kontrowersyjne - argumentuje dr Paweł Bała. - Interpretacja PKW jest zaskakująca, bo przecież w wyborach rozpisanych na 10 maja 2020 r. zostali skutecznie zarejestrowani kandydaci na urząd Prezydenta RP. Przyznam, że nie rozumiem motywów, jakimi kierowała się PKW wskazując na „brak kandydatów”. Przecież to fikcja - mówi.

- Co więcej, w mojej ocenie PKW przekroczyła przypisane jej ustawowo kompetencje. Zgodnie z zasadą legalizmu, wyrażoną w art. 7 w związku z art. 2 Konstytucji RP, organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa. W mojej ocenie PKW wykroczyła poza przypisaną jej przepisami ustawy rolę, niejako „tworząc” rzeczywistość prawną. Ta uchwała z trudem mieści się w logice ustroju Rzeczypospolitej Polskiej - dodaje dr Bała.

Krzysztof Drozdowski

Krzysztof Drozdowski Autor

Publicysta, autor wielu książek historycznych.