Aktualności 11 lut 2021 | ak
Słodko, tradycyjnie i regionalnie

fot. z zasobów UMWK-P

Tłusty czwartek zapowiada rozpoczęcie ostatniego przed Wielkim Postem tygodnia, który w tradycji znany jest także jako zapusty, mięsopust czy karnawał. Tego dnia dozwolone jest objadanie się różnymi tradycyjnymi słodkościami, m.in. pączkami i faworkami, zwanymi również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.

Szukając pomysłu na zapustny wypiek, warto zainspirować się folklorem. Pączki z dyni i ziemniaków to jeden z przysmaków wpisany na regionalną Listę Produktów Tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego, na której znajduje się już 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. 

Są to pączki chrupiące, o szczególnym zabarwieniu ze względu na użyty do ich wyrobu przecier dyniowy. Recepturę przekazywano z pokolenia na pokolenie. Co ważne, do ich wyrobu nie używa się żadnych sztucznych dodatków, tylko produkty naturalne i to w odpowiedniej kolejności.

Poniższy przepis na pączki ziemniaczano-dyniowe pochodzi od Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „JAGNA” z Tłuchowa (powiat lipnowski).

Składniki: dynia-przecier dyniowy, ziemniaki, jaja wiejskie, mąka z pobliskiego młyna, margaryna, cukier, drożdże, aromat, laska wanilii, spirytus, konfitura z róży lub dżem, tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy, lekko studzimy, mielimy. Do ziemniaków wkruszamy drożdże, dobrze wyrabiamy, dodajemy wyparzone i ubite z cukrem na puszysty krem jaja. Cały czas wyrabiając ciasto, dodajemy kolejne składniki: aromat, alkohol oraz mąkę, a na koniec rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Do ciasta dokładamy przecier z dyni i wyrabiamy. Formujemy pączki, dokładając do środka domową konfiturę z dzikiej róży lub dżem. Uformowane pączki wielkości jabłka pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na papierze i ewentualnie obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Wszystkie produkty wpisane na regionalną Listę Produktów Tradycyjnych z województwa Kujawsko-Pomorskiego znajdują się tutaj. 

Smacznego!

 

Źródło: gov.pl - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, inf. prasowa UMWK-P

 

ak Autor