Bydgoszcz 25 maj 19:58 | Redaktor
Studenci architektury przedstawili swoje pomysły na Kanał Bydgoski

praca konkursowa/ fot. bydgoszcz.pl

Studenci Architektury Wnętrz UTP zaprojektowali tereny nadrzeczne nad Kanałem Bydgoskim. Z nadesłanych projektów komisja konkursowa wybrała sześć najlepszych. Zwyciężczynie konkursu inspirowały się naturą, a motywem przewodnim była dla nich forma fal.

Studenci Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego zaprezentowali w czwartek (23 maja) w ratuszu efekty swoich prac związanych z zagospodarowaniem terenów nad Kanałem Bydgoskim (Śluza VI – Śluza Osowa Góra). Komisja składająca się z przedstawicieli Rad Osiedli: Miedzyń-Prądy, Flis, Osowa Góra, plastyka miejskiego Marka Iwańskiego oraz przedstawiciela Miejskiej Pracowni Urbanistycznej pod przewodnictwem prof. Aleksandry Simińskiej rozstrzygnęła konkurs w marcu. Nagrody finansowe wręczył zwyciężczyniom zastępca prezydenta Michał Sztybel. 

fot. Bydgoszcz.pl

Kapituła konkursowa podkreśliła, że w zwycięskim projekcie widać umiejętność kreowania przestrzeni z myślą o osobach niepełnosprawnych. Ciekawy wydał się także motyw oszklonych kawiarnianych ścian odbijających pejzaż. Doceniono też użycie drewna, które nawiązuje do otaczającej zieleni i krajobrazu kanału.

Autorami projektu są studentki Karolina Bonk, Joanna Zielińska i Magdalena Flatów.
- Główną inspiracją była natura Kanału Bydgoskiego. Bardzo ważna była dla nas woda- powiedziała, odbierając nagrodę, Karolina Bonk. – Forma fal stała się punktem wyjścia dalszych rozważań – tak powstała kładka i restauracja – dodała.

Drugie miejsce zajął spójny projekt, z oryginalnym oświetleniem i futurystycznym rozwiązaniem całości. Magdalena Kuna i Patrycja Manisz stworzyły galerię sztuki. Komisja doceniła powiązanie funkcji galerii i przestrzeni pieszej.

Trzecie miejsce zdobyły Katarzyna Mucha i Agnieszka Wojtczak. Komisji spodobało się proste rozwiązanie kładki połączonej z aktywną zielenią oraz stworzenie tarasów widokowych dla mieszkańców. Autorki wpadły na pomysł oddzielenia części przemysłowej poprzez aranżację zieleni w formie zielonych ścian.

Spośród nadesłanych prac kapituła konkursowa wyróżniła dodatkowo trzy projekty. Autorami pierwszego wyróżnionego projektu są Monika Prucnal i Tomasz Kozłowski. Wśród wyróżnionych prac są również prace Eweliny Pietrzak, Izabeli Organisty i Agnieszki Majewskiej, a także praca Dominiki Mruczkowskiej, Lucyny Lepiarz, Joanny Będkowskiej.

Konkurs był skierowany do studentów kierunku architektura wnętrz na Wydziale Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Organizatorami konkursu jest Rada Osiedla Miedzyń-Prądy, a współorganizatorami miasto Bydgoszcz, Rada Osiedla Osowa Góra, Rada Osiedla Flisy, Muzeum Kanału Bydgoskiego, Bydgoskie Stowarzyszenie Miedzyń i Prądy, UTP, Wydział Budownictwa, Architektury i Sztuk Wizualnych oraz Miejska Pracownia Urbanistyczna w Bydgoszczy.

Studenci podczas swojej pracy poznali historię tego miejsca. Odwiedzając Muzeum Kanału Bydgoskiego, spacerując wzdłuż Kanału i rozmawiając z mieszkańcami przygotowali projekty odpowiadające potrzebom kulturalnym, rekreacyjnym i gastronomicznym. 

Opiekę merytoryczną nad konkursem prowadziła mgr Agnieszka Mierzwa z Zakładu Sztuk Wizualnych UTP. 

Źródło: Bydgoszcz.pl

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor