Jedzenie 5 lip 2020 | Redaktor
Sezon na zupę owocową otwarty [PRZEPIS]

fot. pixebay

Ceny owoców ustabilizowały się. Na działkach trwają zbiory własnych owoców i warzyw. Produkcja domowych przetworów wystartowała. Jednak czy pamiętamy o zupie owocowej? Przysmaku dzieci i potrawie która „robi się sama”. 

A więc do dzieła. Składniki: 

    1,5 l wody
    owoce (truskawki lub np. wiśnie) około kilograma.
    cukier waniliowy
    2 łyżki czubate cukru
    2-2,5 łyżki soku z cytryny
    1-1,5 łyżki kisielu
    makaron

Będzie to ok. 5 porcji. Czas przygotowania 30 min. 

1,5 l wody ugotować z truskawkami lub wiśniami (mogą być w całości lub połówki ewentualnie ćwiartki truskawek) do tego dodać cukier waniliowy, 2 łyżki czubate cukru, 2-2,5 łyżki soku z cytryny. Gotować 10 min.

W międzyczasie gotujemy makaron w dowolnej postaci. 

W osobnym kubeczku rozrabiamy sobie kisiel (np truskawkowy) 1-1,5 łyżki, tylko tyle żeby zupkę związało i pod koniec jak już kończymy gotować wlewamy kisiel powoli mieszając całość.  

Po wystudzeniu (lub na ciepło) podajemy z makaronem. 

 

Smacznego.

 

Ocena redakcji: 7 na 10 punktów.


Gotowała: Monika Kowalska

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor