Smaki i smaczki 30 mar 14:20 | Redaktor
Kulinarna magia świąt wielkanocnych

Koronowskie impresje/fot. Anna Kopeć

Nasze polskie świętowanie za sprawą licznych kiermaszy i jarmarków rozpoczyna się z wyprzedzeniem. W Koronowie Wielkanoc już rozkwitła, a to dzięki organizowanym tu co dwa lata Impresjom Kulinarno-Kulturalnym. Na końcu materiału dwa przepyszne przepisy.

W orkiestrach dętych jest siła

Smaki i smaczki 11 mar 14:02

Żurek Godziemskiego [SMAKI I SMACZKI]

Smaki i smaczki 24 lut 13:50

Obchodzi się je na całym świecie. W Szwecji małe dziewczynki przebierają się za wiedźmy i chodzą po domach składając życzenia. W zamian otrzymują słodycze do koszyczków. Tam też przybiera się brzozowe witki kolorowymi piórkami. W Brazylii i w Peru wiesza się wszędzie figurki Judasza, które przechodnie mogą „poobijać”, gdy taką spotkają na swojej drodze. We Francji dzieci świętują już w czwartek i piątek, szukając w parkach i lasach mchu i słomy na wielkanocne gniazdeczka, w których w niedzielę rano znajdą czekoladowe łakocie. W Meksyku natomiast świętuje się od Palmowej Niedzieli aż dwa tygodnie i jest to czas wolny od pracy i zajęć w szkołach. Ot, co kraj, to obyczaj. 

Nasze polskie świętowanie, także za sprawą licznych kiermaszy i jarmarków, również rozpoczyna się wcześniej. W Koronowie Wielkanoc rozkwitła dzięki organizowanym tu (co dwa lata) Impresjom Kulinarno-Kulturalnym. Tym razem do rywalizacji o najlepszą świąteczną potrawę oraz o najpiękniejszą wielkanocną ozdobę zaproszono gminy Sicienko, Cekcyn i Radziejów Kujawski. Gminy te miały jednocześnie obowiązek przygotować program rozrywkowy na scenę, pokazujący ich dorobek kulturalny. Formuła tej rywalizacji, choć powielana już po raz szósty, jeszcze broni się swoją atrakcyjnością. Chociaż, zdaniem wielu obserwatorów, przydałaby się już jakaś odmiana. Może więc w przyszłym roku zostaniemy zaskoczeni innowacjami. Póki co przyjrzyjmy się tegorocznym Impresjom. 

Koronowskie Impresje, to „oczko w głowie” Wojciecha Porzycha, starosty bydgoskiego, i Stanisława Gliszczyńskiego, burmistrza Koronowa. Panowie zgodnie stwierdzają, że te spotkania to znakomity środek na ożywienie więzi interpersonalnych, dziś tak skutecznie „zabijanych” przez wirtualną rzeczywistość. I to akurat szczera prawda. Każdorazowo bowiem do Koronowa przybywają na Impresje mieszkańcy gmin z całego województwa kujawsko-pomorskiego i na komputerowo-komórkowe zajęcia nie ma tu czasu. Piękne wystawy i degustacje smakowitych potraw nie pozwalają na obojętność. Nie zazdroszczę więc jury, które musiało przecież wyłonić najlepszych z najlepszych. A poniżej nagrody i wyróżnienia. 

Konkurs na potrawę kulinarną w ramach dziedzictwa kulinarnego: 

I miejsce – KGW Wtelno – „Policzki wieprzowe z warzywami polewane winem”

 II – KGW Witoldowo – „Królik w ziołach, pajda Sołtysowej” 

III – KGW Zalesie – „Szynka z konfiturą z leśnej borówki i szarej renety” 

Wyróżnienia: KGW Opatowice za „Szynkę”;

KGW Nowy Jasiniec – „Tatar z suma”;

KGW Mąkowarsko – „Zrazy z gęsiny” 

Konkurs na wypieki cukiernicze w ramach dziedzictwa regionalnego:

I miejsce – KGW Salno – „Babka z orzechami w karmelu” 

II – KGW Mąkowarsko – „Makowiec”

III – KGW Odnowa Nowy Dwór – „Malinowa chmurka z bezą” 

Wyróżnienia:

KGW Bytkowice – „Sernik z pomarańczową nutą”; 

KGW Czołowo – „Kujawiacy”; 

KGW Wielkie Budziska – „Babka dyniowa”;

KGW Okole/Stopka – „Ambasador biedak” 

Konkurs rękodzielniczy na najładniejszą ozdobę wiosenno-wielkanocną: 

I miejsce – KGW Wierzchucin Królewski – „Świąteczna uczta” 

II – KGW Mąkowarsko – „Zając z wozem” 

III – KGW Nowy Sumin – „Koszyk Wielkanocny”

Wyróżnienia: KGW Więzowno – „Kura wysiadująca jajka”;

KGW Czołówek – „Pająk”; KGW Czołowo – „Ozdoba wiosenna” 

Atrakcją tegorocznych Impresji Kulinarno-Kulturalnych w Koronowie było także stoisko znanej ambasadorki kuchni domowej – Jadwigi Smolińskiej, mieszkanki Koronowa, która podpisywała już swoją drugą książkę kucharską. I to książkę pełną prawdziwych rarytasów, które pani Jadzia nie tylko sama przygotowała, ale wraz z mężem osobiście wykonała ich fotografie. Można mieć pewność, że to naprawdę sprawdzone przepisy. 

Życząc zatem Państwu zdrowych, radosnych i przede wszystkim smacznych Świąt Wielkanocnych proponuję przygotować na rodzinny stół i „coś” słodkiego, i „coś” konkretnego według domowych przepisów pani Jadzi Smolińskiej.

Krystyna Lewicka-Ritter 

 


Królik w jogurtowej marynacie 

1 średni sprawiony królik, olej do smażenia, kilka gałązek świeżego rozmarynu, mąka do zagęszczenia sosu, 1 mała cebula, 2 łyżeczki masła

MARYNATA: 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego, sól, pieprz, ostra i słodka papryka mielona, oregano, tymianek do smaku Tuszkę królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć kawałki królika do naczynia, smarując dokładnie marynatą. Wstawić pod przykryciem, najlepiej na całą noc, do lodówki. 

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć zamarynowanego królika z dwóch stron na rumiano do czasu wysmażenia się jogurtu. Włożyć pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażyć, podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody. Całość zalać gorącą wodą, włożyć gałązki rozmarynu i dusić do miękkości mięsa.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, położyć na nim wiórki masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać 15 minut. Sos przelać przez sito, zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, doprawić ewentualnie do smaku, włożyć opieczone mięso i zagotować. Podawać z ziemniakami z wody z ulubionym dodatkiem. 


 Migdałowa babka z czekoladą

1 kostka margaryny Kasia, 6 jajek całych, 6 łyżek mąki, 6 łyżek oleju, 2 łyżki octu, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 mały proszek do pieczenia, 1 olejek migdałowy 

SKŁADNIKI DO DEKORACJI BABKI: 2 czekolady mleczne, 4 łyżki słodkiej śmietany, rodzynki, wiórki kokosowe

Margarynę utrzeć z cukrem, wbijając kolejno jajka i dosypując wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ucierając, wlać wymieszany olej z octem, olejek. Dokładnie utarte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45 minut. Pozostawić w formie do przestudzenia. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną i masą polać zimną babkę. Całość posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić rodzynkami .


 

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor