Smaki i smaczki 23 gru 12:16 | Redaktor
Przepisy na świąteczny stół

Rolada szpinakowa/ fot. archiwum

Redaktor Krystyna Lewicka-Ritter w swoim cyklu „Smaki i smaczki” proponuje na świąteczny stół dwie potrawy: roladę szpinakową (przepis z Buszkowa) oraz smażony makowiec.

Na pasterkę wybierzmy się do Byszewa

Smaki i smaczki 24 gru 12:13

Smaki i smaczki: płomyczki Pani Izy...

Smaki i smaczki 17 gru 19:41

Rolada szpinakowa:

Składniki: 1 op. mrożonego rozdrobnionego szpinaku (najlepiej Hortex), 4 jajka, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, 2 serki typu almette (smak do wyboru: jogurtowy, śmietankowy lub czosnek niedźwiedzi), 2 opakowania łososia wędzonego w plastrach

Sposób przygotowania: Szpinak rozmrozić na głębokiej patelni, podgrzewać, aż odparuje woda. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawić do ostudzenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka oraz masę szpinakową, wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z piekarnika ( 36 x 44 cm) wylać powstałą masę. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 min. Po ostudzeniu zdjąć z papieru. Serek rozsmarować na placku szpinakowym. Na serek ułożyć plastry wędzonego łososia. Całość zawinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić roladę na plastry. l

Makowiec smażony:

Składniki: 1 puszka maku, 1/3 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, 5 jaj, herbatniki, olejek migdałowy

Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w rondelku, dodać mak, ewentualnie bakalie (gdyby w puszce było za mało), olejek migdałowy. Wszystko razem smażyć ok. 10–15 min. (do odparowania), często mieszając. Po usmażeniu do ostudzonej, lekko ciepłej masy, dodać żółtka (energicznie mieszając, żeby się nie ścięły). Na końcu dodać pianę z białek ubitą na sztywno, tworząc gładką strukturę. Przełożyć masę na herbatniki ułożone w blaszce (20 x 30 cm) wysmarowanej masłem, posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 30–40 min. Sprawdzić patyczkiem, czy gotowe (jest, gdy się do niego nie klei). Po ostudzeniu posmarować wierzch ciasta np. gotową, pyszną masą kajmakową, posypać posiekanymi migdałami lub orzechami.

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor