Wydarzenia 18 sie 2018 | Redaktor
Tradycyjne jadło w Grucznie [FESTIWAL SMAKU]

materiał ilustracyjny / fot. Pixabay

Mięsa, sery, miody, nalewki, przetwory, rękodzieło i wiele więcej będzie można zakupić na corocznym Festiwalu Smaku w Grucznie. Do tego konferencja o znaczeniu historii w kuchni. Festiwal odbędzie się już w ten weekend.

To już XIII edycja Festiwalu Samku w Grucznie. Impreza co roku przyciąga tłumy regionalnymi wyrobami, rękodziełem i innymi atrakcjami.

Festiwal odbędzie się w sobotę (18 sierpnia) w godzinach 10.00-23.00 i niedzielę (19 sierpnia) w godzinach 10.00-16.00. Jak co roku w czasie wydarzenia będzie można spróbować i zakupić tradycyjne jedzenie oraz różne wyroby rękodzielnicze. W programie festiwalu znalazły się również inne atrakcje, m.in. pokaz bartnictwa, turniej nalewek oraz pokaz życia w wiejskiej zagrodzie. Swój udział w festiwalu zapowiedział Jan Kuroń.

Ponadto w ramach festiwalu w zagrodzie olęderskiej w Chrystkowie odbędzie się konferencja „Kuchnia i historia: odkrywanie przeszłości i współczesne trendy kulinarne”, organizowana przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK. W spotkaniu wezmą udział badacze z Polski, USA, Włoch i Niemiec, specjaliści z zakresu historii i kultury jedzenia, obserwatorzy, ale i uczestnicy współczesnych ruchów żywieniowych. Kulinarną przeszłość na dzisiejszym stole będą rekonstruować: Tomasz Welter, trener reprezentacji Polski kucharzy Wojska Polskiego i szef kuchni hotelu Ikar w Bydgoszczy oraz Maciej Barton, szef kuchni Hotelu Ostoja Chobienice.

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor