Jedzenie 30 kwi 2017 | Redaktor
Co na grilla? Majówkowe przepisy

Przy wyborze kiełbasy warto zwrócić uwagę na zawartość mięsa. Te najlepsze mają go 80% i więcej / fot. Marzena Szkodzińska

Choć pogoda za oknem nie zapowiada się upalnie, większość z nas planuje rozpocząć maj udanym grillem – jeśli nie na dworze, to choćby w piekarniku. Mamy dla Was kilka sprawdzonych pomysłów na tę okazję.

Po pierwsze, danie główne. Zazwyczaj jest to dobre mięso – na grilla nadaje się zarówno wieprzowina, jak też kurczak czy ryba. Dwa ostatnie z wymienionych dość przewidywalnie zachowują się podczas pieczenia, natomiast mięso wieprzowe wymaga specjalnego przygotowania – dzięki niemu jest kruche i delikatne.

Warto przy zakupie dokonać przemyślanego wyboru. Na rynku coraz częściej możemy kupić mięso z ras tradycyjnych, wieprzowinę puławską. Takie mięso odznacza się wyjątkowymi walorami smakowymi dzięki większej zawartości tłuszczu międzymięśniowego. Warto dodać, że tłuszcz ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które z kolei pozytywnie wpływają na prawidłowy poziom cholesterolu. Mięso to jest łatwiejsze w obróbce i nawet początkujący kucharz będzie umiał przyrządzić wyborny stek.

Najlepiej pokroić je na kawałki (plastry) i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa z obu stron. Dzięki temu lepiej się zgrilluje, a przyprawy łatwiej przenikną do środka.

By dobrze przyprawić mięso, należy je wcześniej zamarynować. Optymalnie byłoby pozostawić je w marynacie przez noc, ale kilkadziesiąt minut też wystarczy.

Oczywiście na grilla odpowiednia będzie kiełbasa i to niekoniecznie typu „śląska”. Świetnie nadają się wszystkie kiełbasy surowe, czyli polska lub frankfurterki oraz coraz chętniej wybierana kiełbasa biała w wersji parzonej. Przy wyborze kiełbasy warto zwrócić uwagę na zawartość mięsa. Te najlepsze mają go 80% i więcej. Wybierając taką kiełbasę, mamy gwarancję, że po zdjęciu jej z grilla będzie ważyła mniej więcej tyle, co wcześniej.

Obowiązkowym dodatkiem do grilla jest sałatka. Nie bójmy się improwizować. W sklepach dostępnych jest mnóstwo dodatków – orzechy, żurawina, nasiona czy kiełki zbóż. Idealnie komponują się z każdą sałatką. Najprostszy sposób na jej przygotowanie to sałata i pomidorki koktajlowe wymieszane z odrobiną oliwy lub oleju np. winogronowego, a reszta zależy od naszej pomysłowości.

Uzupełnieniem potraw z grilla będą dipy czy, jak kto woli, sosy na zimno. By je przyrządzić, wystarczy jogurt naturalny, ulubione dodatki i przyprawy, np. musztarda, żurawina, pieprz ziołowy, czosnek, cebula, ale też bakłażan. Wybrane dodatki mieszamy dokładnie z jogurtem greckim i sosy gotowe.

Marynata do karkówki (na 6 plastrów) :

  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki musztardy piri piri
  • 2 łyżeczki żurawiny
  • 4 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu ziołowego
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Wszystko razem połączyć w miseczce. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodać odrobinę ziół lub soli.

Sałatka z białej kaszanki:

SKŁADNIKI:

  • 4 laski kaszanki białej
  • 2 laski kiszki ziemniaczanej
  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • 6 rzodkiewek
  • opcjonalnie: orzechy nerkowca, żurawina, pestki dyni syryjskiej

Sposób przyrządzenia:

Laski kaszanki i kiszki obrać z jelita. Kiszkę pokroić na plastry. Główki rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Na patelni podgrzać olej lub oliwę odpowiednią do smażenia. Plastry rzodkiewki chwilę podsmażyć, a potem regularnie odwracać, tak by „nie napiły się” zbyt dużo tłuszczu. Podsmażać do momentu, aż będą al dente. W międzyczasie można dołożyć plastry kiszki. Zrobić miejsce na środku patelni i ułożyć kiszkę ziemniaczaną, którą również obsmażać z obu stron, aż delikatnie się zarumieni. Zdjąć z ognia i odłożyć na talerz. Na patelnię wrzucić kaszankę i podsmażać, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Kaszankę można również podgrzać na grillu lub w mikrofalówce.

fot. Anna Kryspin

 

 


Opcjonalnie można użyć także ulubionych dodatków, np. orzechów nerkowca, żurawiny czy pestek dyni syryjskiej. Podawać w szklanej salaterce lub bezpośrednio na talerzach gości.Do wysokiej salaterki wrzucić połowę miksu sałatowego. Dokładnie wymieszać z połową pomidorków, przygotowaną kaszanką i rzodkiewką. Następnie dodać kiszkę, resztę sałaty i pomidorków. Wymieszać bardzo delikatnie, by zachować estetyczny wygląd sałatki.

Smacznego i udanego weekendu majowego!

Violetta Naskręt, autorka bloga: www.mamydopogadania.blogspot.com

 
Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor