Kiszonki – przepis na zdrowie i dobre samopoczucie w nowym roku

kd | 30 gru 10:21 Nowy rok często witamy z pewnymi dolegliwościami zdrowotnymi, które na szczęście szybko mijają. Wiele osób uważa, że jednym z niezawodnych sposobów na wzmocnienie organizmu po całonocnej zabawie jest sok z kiszonych warzyw. To bardzo dobry trop. Dlaczego warto zacząć rok z kiszonkami i dlaczego powinny towarzyszyć nam codziennie?

Jabłko – owoc zero waste – 4 ciekawe sposoby na wykorzystanie skórek i gniazd nasiennych

kd | 30 paź 10:32 Po przyrządzeniu jesiennej szarlotki zostaje nam dużo skórek i gniazd nasiennych zazwyczaj trafiających do kosza. Szkoda, bo zawierają bardzo wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Czasem wykorzystujemy obierki jako bazę do herbatek owocowych czy kompotu ale mają one kilka, mniej oczywistych zastosowań. Zobacz ile możemy zyskać jedząc jabłka i żyjąc w duchu zero waste.

Minikiwi – co warto wiedzieć o jego walorach odżywczych i zdrowotnych

kd | 21 wrz 09:57 Choć ten niepozorny owoc jest w naszym kraju wciąż dość mało popularny, to jednak wkrótce może się to zmienić. Nie tylko bowiem jego produkcja w Polsce od kilku lat systematycznie rośnie, ale też przybywa dowodów naukowych, świadczących o jego wyjątkowych walorach odżywczych i zdrowotnych.

Gęsina na świętego Marcina. Risotto i bulion [PRZEPIS WIDEO]

mk | 9 lis 2020 Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w weekend zaprosił internautów na warsztaty kulinarne z gęsiną w roli głównej. Dwa miesiące wcześniej marszałek Piotr Całbecki wspólnie z Anią Starmach przyrządzili builon i ristotto z gęsiną.

Lody? A może sorbet? Sprawdź jakie to proste!

BR | 23 sie 2020 Nieodłączną częścią lata są lody. Wydajemy na nie pieniądze, jednak przedstawiamy łatwe przepisy na ich samodzielne wykonanie. Wiadomo powszechnie, że lody własnej roboty smakują dwa razy lepiej. Preferujesz słodkie lody czy orzeźwiające sorbety?