„Sezon ogórkowy” nie musi być nudny

Redaktor | 7 sie 16:29 Najcieplejsze miesiące oznaczają pełnię sezonu dla większości krajowych gatunków warzyw. Letnie, dojrzałe w słońcu warzywa są soczyste, dobrze wybarwione. Ich aromat jest niepowtarzalny. Skorzystajmy zatem z ich obfitości. Cieszmy się różnorodnością form, kolorów, smaków i zapachów. Czas urlopowy dodatkowo zachęca do kulinarnych eksperymentów, na które często brakuje...

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc. Warto skorzystać z przepisów

ak | 14 kwi 14:31 Żurek, biała kiełbasa czy mazurki – bez nich nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Na krajowej liście produktów tradycyjnych znajduje się wiele potraw charakterystycznych dla naszego regionu. Wykonane samodzielnie według starych, sprawdzonych receptur będą świetnie smakować w święta.

Chcesz być fit, ale masz zbyt mało czasu, żeby spędzać go w kuchni? Chciałbyś jeść zdrowo i regularnie? Dieta pudełkowa jest stworzona właśnie dla Ciebie!

Redaktor | 24 lut 13:06 W dzisiejszych czasach dominuje moda na zdrowy tryb życia. Zdrowe jedzenie, sport, dbanie o siebie. Niestety nie każdy jest w stanie zadbać o to w 100%. Poświęcamy więcej czasu na pracę, karierę czy też na wygląd zewnętrzny, posiłki schodzą na boczny tor. Dlatego też została stworzona dieta pudełkowa! W trosce o Twoje zdrowie. Jest to opcja bardzo wygodna ale też i smaczna, nie...

Kiszonki – przepis na zdrowie i dobre samopoczucie w nowym roku

kd | 30 gru 10:21 Nowy rok często witamy z pewnymi dolegliwościami zdrowotnymi, które na szczęście szybko mijają. Wiele osób uważa, że jednym z niezawodnych sposobów na wzmocnienie organizmu po całonocnej zabawie jest sok z kiszonych warzyw. To bardzo dobry trop. Dlaczego warto zacząć rok z kiszonkami i dlaczego powinny towarzyszyć nam codziennie?

Jabłko – owoc zero waste – 4 ciekawe sposoby na wykorzystanie skórek i gniazd nasiennych

kd | 30 paź 2021 Po przyrządzeniu jesiennej szarlotki zostaje nam dużo skórek i gniazd nasiennych zazwyczaj trafiających do kosza. Szkoda, bo zawierają bardzo wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Czasem wykorzystujemy obierki jako bazę do herbatek owocowych czy kompotu ale mają one kilka, mniej oczywistych zastosowań. Zobacz ile możemy zyskać jedząc jabłka i żyjąc w duchu zero waste.

Minikiwi – co warto wiedzieć o jego walorach odżywczych i zdrowotnych

kd | 21 wrz 2021 Choć ten niepozorny owoc jest w naszym kraju wciąż dość mało popularny, to jednak wkrótce może się to zmienić. Nie tylko bowiem jego produkcja w Polsce od kilku lat systematycznie rośnie, ale też przybywa dowodów naukowych, świadczących o jego wyjątkowych walorach odżywczych i zdrowotnych.

Gęsina na świętego Marcina. Risotto i bulion [PRZEPIS WIDEO]

mk | 9 lis 2020 Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w weekend zaprosił internautów na warsztaty kulinarne z gęsiną w roli głównej. Dwa miesiące wcześniej marszałek Piotr Całbecki wspólnie z Anią Starmach przyrządzili builon i ristotto z gęsiną.