Gęsina na świętego Marcina. Risotto i bulion [PRZEPIS WIDEO]
Piotr Całbecki i Anna Starmach, fot. Andrzej Goiński dla UMWKiP
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w weekend zaprosił internautów na warsztaty kulinarne z gęsiną w roli głównej. Dwa miesiące wcześniej marszałek Piotr Całbecki wspólnie z Anią Starmach przyrządzili builon i ristotto z gęsiną.
Inne z kategorii
Pasztety, zupa z soczewicy, tacos, japońskie pierożki w towarzystwie gęsiny - między innymi te dania prezentowano podczas weekendowych warsztatów online na stronie czasnagesine. W ramach kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” przed kamerą gotowali cenieni mistrzowie kuchni: Marlena Cichocka, Tomasz Jakubiak, Philippe Abraham i Robert Sowa.
Dwa miesięca wcześniej gęsionowe przepisy pod okiem Anny Starmach wypróbował marszałek województwa Piotr Całbecki. W karczmie „U Damroki”, na terenie skansenu Muzeum Etnograficznego w Toruniu, wspólnie z jurorką popularnych programów kulinarnych przygotował bulion i ristotto z gęsiną.
Nagranie można znaleźć na kanale województwa kujawsko-pomorskiego na YouTubie.
Co roku punktem kulminacyjnym gęsinowej kampanii samorządu województwa był Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem. W tym roku ze względu na epidmią został odwołany.
Więcej przepisów na dania z gęsiną można znaleźć na stronie czasnagesine.pl.