Tradycyjne potrawy na Wielkanoc. Warto skorzystać z przepisów
fot. Anna Kopeć
Żurek, biała kiełbasa czy mazurki – bez nich nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Na krajowej liście produktów tradycyjnych znajduje się wiele potraw charakterystycznych dla naszego regionu. Wykonane samodzielnie według starych, sprawdzonych receptur będą świetnie smakować w święta.
Inne z kategorii
Kulinaria zajmują w dziedzictwie kulturalnym każdego regionu miejsce wyjątkowe. Potrawy, sposób ich przyrządzania, a także podawania są istotnym elementem tożsamości lokalnej.
Od 2004 roku powstaje „Lista Produktów Tradycyjnych” publikowana na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Każdego roku przybywa na niej wyrobów i potraw zgłaszanych przez instytucje, osoby prywatne i koła gospodyń wiejskich.
Na ogólnopolskiej ministerialnej „liście” znajduje się już 95 wyrobów i potraw z naszego regionu. Ostatnim produktem wpisanym na listę w kwietniu 2021 roku są kujawskie grzybki wigilijne, zgłoszone przez Danutę Jaskólską z gminy Bądkowo (powiat aleksandrowski).
- białą kiełbasę w słoiku (zgłoszoną przez Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Produkcyjne Rolmięs z Łabiszyna, powiat żniński),
- żur kujawski (zgłoszony przez Stowarzyszenie Partnerstwo Dla Ziemi Kujawskiej z Aleksandrowa Kujawskiego),
a także na ciasta: - kujawiok- wielkanocną babę drożdżową (zgłoszoną przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski),
- mazurek orzechowy z Kaniewa (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski).
Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Urząd Marszałkowski zachęca, aby wybierając produkty na wielkanocne stoły, sięgnąć po wyroby lokalnych przedsiębiorców – chociażby tych, którzy oferują swoje produkty w sklepie internetowym Lokalna Żywność.
Beata Krzemińska, rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego