Jedzenie 14 kwi 2022 | materiał partnera
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc. Warto skorzystać z przepisów

fot. Anna Kopeć

Żurek, biała kiełbasa czy mazurki – bez nich nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Na krajowej liście produktów tradycyjnych znajduje się wiele potraw charakterystycznych dla naszego regionu. Wykonane samodzielnie według starych, sprawdzonych receptur będą świetnie smakować w święta.

Kulinaria zajmują w dziedzictwie kulturalnym każdego regionu miejsce wyjątkowe. Potrawy, sposób ich przyrządzania, a także podawania są istotnym elementem tożsamości lokalnej.

Od 2004 roku powstaje „Lista Produktów Tradycyjnych” publikowana na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Każdego roku przybywa na niej wyrobów i potraw zgłaszanych przez instytucje, osoby prywatne i koła gospodyń wiejskich.

Na ogólnopolskiej ministerialnej „liście” znajduje się już 95 wyrobów i potraw z naszego regionu. Ostatnim produktem wpisanym na listę w kwietniu 2021 roku są kujawskie grzybki wigilijne, zgłoszone przez Danutę Jaskólską z gminy Bądkowo (powiat aleksandrowski).

Produkty kuchni domowej często są poszukiwane dzisiaj przez smakoszy na wiejskich i miejskich  jarmarkach. Ministerialna lista produktów tradycyjnych jest najlepszym źródłem dla poszukiwaczy lokalnych przysmaków.

Na Wielkanoc warto skorzystać z przepisów na:

Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Urząd Marszałkowski zachęca, aby wybierając produkty na wielkanocne stoły, sięgnąć po wyroby lokalnych przedsiębiorców – chociażby tych, którzy oferują swoje produkty w sklepie internetowym Lokalna Żywność.

 

Beata Krzemińska, rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego