Dary lata bezcenne dla zdrowia [DIETA]
Komponując koktajl, nie zapomnijmy o zielonych warzywach. Zawarty w nich chlorofil pomaga m.in. zwiększyć ilość czerwonych krwinek / fot. Pixabay
Lato to najlepszy czas na uzupełnienie niedoborów i odżywienie organizmu. Nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd nam za to podziękują – pisze dietetyk Justyna Kubacka.
Inne z kategorii
Szybki sposób na zdobycie e-recepty online [REKLAMA]
Rehabilitacja z ZUS pomaga wrócić na rynek pracy
Na targach i w sklepach czeka na nas mnóstwo sezonowych i zdrowych pyszności. O jakie produkty warto w tym okresie wzbogacić swoje menu?
Koktajle
Popularne zielone koktajle reklamowane są jako panaceum niemal na wszystko. W czym tkwi tajemnica? Za szerokie spektrum prozdrowotne odpowiada chlorofil – substancja nadająca zieloną barwę warzywom i algom. Budową przypomina ludzką hemoglobinę, dzięki czemu przyczynia się do zwiększenia ilości i jakości czerwonych krwinek, wpływa na dotlenienie, zwiększenie poziomu energii, dostarcza witamin i składników mineralnych oraz wyrównuje poziom pH organizmu przez zmniejszenie kwasowości.
Skondensowany (pozbawiony wody) chlorofil znajdziemy także w modnych suplementach, takich jak m.in. chlorella czy spirulina. Nie musimy sięgać po tego typu suplementy o tej porze roku – kiedy wszystko to znajdziemy w postaci naturalnej (i bezpieczniejszej dla organizmu): zielonych warzywach, zwłaszcza liściastych. Ich wartość kaloryczna jest znikoma, za to odżywcza – nieoceniona!
Komponując koktajlową bombę odżywczą, pamiętajmy o tym, by miksując z użyciem blendera ulubione owoce, nie pominąć dodatku warzywnego. Poza warzywami liściastymi warto wzbogacić smoothie o seler naciowy, buraka czy kawałek awokado. Zawarte w buraku betacyjaniny – czerwone barwniki – mają właściwości antyoksydacyjne (przeciwzapalne, opóźniające procesy starzenia komórkowego) i przeciwmutagenne (chroniące nasze DNA i zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwór). Ponadto wraz z awokado są bogatym źródłem glutationu, wspomagającego układ odpornościowy, niszczącego wolne rodniki i metale ciężkie, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na wątrobę. Wartość kaloryczna buraka również jest niewielka: ok. 38 kcal/100 g.
Czereśnie
Zawierają witaminy A, C i z grupy B, a także flawonoidy i jod niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. W 80 procentach składają się z wody i znane są z dobroczynnego działania na skórę.
Truskawki
Zawierają ogromne ilości witaminy C i potasu oraz pektyn oczyszczających jelita. Już połowa szklanki świeżych owoców w pełni pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. W blisko 90 procentach składają się z wody, dzięki czemu są niskokaloryczne (32 kcal/ 100 g) i odpowiednie dla osób dbających o linię. Działają lekko moczopędnie, usuwając nadmiar zgromadzonej wody i zapobiegają obrzękom. Sezon na nie trwa niestety krótko...
Szparagi
Jak większość warzyw, są niskokaloryczne (18 kcal/100 g), a przy tym bogate w składniki mineralne (m.in. wapń, fosfor i potas). Zawierają asparaginę wspomagającą pracę nerek oraz inulinę będącą prebiotykiem (stanowią pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych). Ze względu na właściwości moczopędne polecane są w chorobach nerek i w infekcjach dróg moczowych.
Dla zdrowia i urody
Pamiętajmy, że zdrowe osoby mogą jeść warzywa nieskrobiowe (bez dodatków) w zasadzie bez ograniczeń. Powinny być one spożywane codziennie w dużej ilości, przynajmniej dwukrotnie większej niż owoce. Wszystkie owoce i warzywa mają działanie zasadotwórcze i neutralizujące wolne rodniki, dzięki czemu chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym będącym przyczyną większości chorób, m.in. układu sercowo-naczyniowego, nowotworów i wielu innych. Korzystajmy z darów lata. To najlepszy czas w roku na uzupełnienie niedoborów i odżywienie organizmu. Nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd nam za to podziękują!
Justyna Kubacka, dietetyk