Zdrowie i uroda 5 cze 12:29 | Reklama
Kiedy warto pić kolagen? Przewodnik po stosowaniu i efektach kolagenu dla zdrowia i urody

Kolagen jest białkiem, które występuje praktycznie we wszystkich tkankach organizmu. Jest podstawowym składnikiem strukturalnym naszej skóry, kości, ścięgien oraz chrząstek. Zapewnia tkankom odporność na rozciąganie. Z wiekiem nasze ciało produkuje coraz mniej kolagenu, co może prowadzić do zmarszczek, osłabienia stawów oraz innych oznak starzenia. Wiele osób decyduje się zatem suplementować swoją dietę o kolagen, aby przeciwdziałać tym objawom.

Pamiętaj o apteczce

Zdrowie i uroda 17 lip 11:45

Ponieważ typów kolagenu odkryto już blisko trzydzieści warto zapoznać się z kilkoma szczegółami, które pozwolą nam uświadomić sobie, czym kierować się przy doborze składników stosowanej indywidualnie diety i jej suplementacji. Wszystkie cząsteczki kolagenu w ludzkim organizmie zbudowane są głównie z trzech aminokwasów; glicyny, proliny i hydroksyproliny. Różnią się one jednak sposobem ich ułożenia oraz strukturą i to te różnice decydują o typie kolagenu.

Raz, dwa i trzy – popularne kolageny

Choć w ludzkim organizmie jest dużo typów kolagenu, to większość z nich występuje w niewielkiej ilości, za to pełnią ważną rolę w nadawaniu tkankom odpowiednich właściwości. Dzielimy je na dwie główne grupy: kolageny fibrylarne (tworzące włókna) oraz niefibrylarne (nie tworzące włókien). Najpopularniejszymi kolagenami są te typu I i III oraz kolagen typu II.

W ludzkim ciele jednak aż około 90 proc. stanowi ten typu I. Jest on składnikiem kości, więzadeł, ścięgien, skóry, rogówki. Odpowiada przede wszystkim za wytrzymałość na rozciąganie tkanek, w których występuje oraz za sztywność kości. Ludzki szkielet składa się aż w 90 proc. kolagenu typu I oraz jego połączeń z wapniem, fosforem i magnezem. Kolagen ten odpowiada także za produkcję mazi stawowej i chrząstki, za jej odporność na rozciąganie oraz zapewnia jej odpowiedni kształt. Bierze też czynny udział w procesie regeneracyjnym uszkodzonej chrząstki stawowej.

Typ II z kolei jest dominującym składnikiem tkanki szklistej, nabłonka rogówki oraz chrząstki i jest odpowiedzialny za optymalną pracę stawów. To główny budulec chrząstki stawowej, ale wpływa też na kości i utrzymanie masy mięśniowej. Natomiast typ III jest elementem skóry właściwej, tkanek wątroby, płuc, śledziony i naczyń krwionośnych. Połączenie (agregacja) włókien kolagenowych typu I i III nadaje elastyczność tkankom.

Jak przyjmować kolagen?

Jako się rzekło, z wiekiem ilość kolagenu w organizmie maleje, co prowadzi do skutków jego niedoboru, takich jak zmarszczki, osłabienie elastyczności skóry, co może pogłębiać efekty starzenia się. Niedobór kolagenu może mieć poważne skutki dla naszego zdrowia. Może osłabić włosy i paznokcie, powodować bóle stawów. Stąd też utrzymanie odpowiedniej ilości kolagenu w organizmie jest kluczowe, gdyż z wiekiem jego naturalna produkcja maleje, co prowadzi do degradacji kolagenu i pojawienia się zmarszczek, a także osłabienia.

Przyjmować kolagen można na różne sposoby. Ale nawet zbilansowana dieta może nie dostarczyć nam go w odpowiedniej ilości. Do jej suplementacji można wykorzystać produkty dostępne na rynku, zarówno czysty kolagen w proszku, jak i kolagen do picia czy kapsułki zawierające peptydy kolagenu. Zazwyczaj w suplementach diety oraz dodatkach do żywności kolagen występuje w postaci hydrolizatu, czyli przekształconego na mniejsze cząsteczki, które są lepiej przyswajalne. Hydrolizowany kolagen ma właściwości przeciwutleniające, warunkuje klarowność oraz gęstość produktów, a także poprawia walory smakowe i odżywcze produktu.

Decydując się na formę kolagenu, warto zwrócić uwagę na jego pochodzenie oraz ilość mg kolagenu na porcję. Kolagen do picia działa szybko, co może dawać efekty w postaci poprawy kondycji skóry i większej elastyczności. Najlepszy to ten, który jest łatwo przyswajalny i zawiera aminokwasy niezbędne do produkcji kolagenu w organizmie. Aby uzyskać oczekiwane efekty, kluczowe jest regularne przyjmowanie suplementu, ponieważ działanie kolagenu kumuluje się z czasem.

Dla utrzymania odpowiedniego poziom kolagenu w organizmie, eksperci często zalecają przyjmować odpowiednio zbilansowaną dietę bogatą w witaminę C, która jest kluczowa dla syntezy kolagenu.

Ranking kolagenów

Wybierając suplement z kolagenem, warto szukać produktów wysokiej jakości, które zapewniają odpowiednią dawkę peptydów kolagenu. Odpowiednia suplementacja może np. spowolnić i złagodzić objawy starzenia się skóry zachowując choć częściowo jej jędrność, elastyczność i napięcie. Dlatego coraz częściej możemy korzystać z rankingów kolagenów. Dzięki temu podczas wyboru suplementu kolagenowego możemy zwrócić uwagę na większą ilość szczegółów.

Jeden z takich rankingów możemy znaleźć na platformie Gemini.pl i zawiera on listę 10 najlepszych, według autorów, kolagenów do picia. W opisie tego rankingu na stronie gemini.pl czytamy: „Kolagen jest pozyskiwany z różnych źródeł. Najczęściej w suplementach diety pojawia się kolagen wołowy i rybi i oba mają podobną skuteczność i są dobrze przyswajalne. Syntezę kolagenu w organizmie ułatwia duża ilość witaminy C”. Dlatego autorzy tego rankingu oceniali dostępne na rynku preparaty właśnie pod kątem zawartości kolagenu i witaminy C w dziennej dawce. Pamiętajmy, że odpowiednia pielęgnacja oraz suplementacja mogą spowolnić i złagodzić objawy starzenia się skóry zachowując choć częściowo jej jędrność, elastyczność i napięcie. Kolagen może przynieść również inne korzyści, takie jak wzmacnianie włosów i paznokci, a także wspieranie zdrowia stawów. Kolagen do picia pozwala na utrzymanie odpowiedniej ilości kolagenu w organizmie i jego spożywanie w takiej postaci należy do jednej z najskuteczniejszych metod, a badania pokazują pozytywne efekty regularnego stosowania suplementów zawierających kolagen na kondycję skóry. Oczywiście bardzo ważne jest, by zachować umiar i odpowiedzialność przy podejmowaniu decyzji o suplementacji jakichkolwiek składników odżywczych, dlatego dobrze jest skorzystać z konsultacji z dietetykiem lub innym specjalistą, aby jak najlepiej dostosować ją do indywidualnych potrzeb organizmu.

(Artykuł sponsorowany)

 

 

Reklama Autor