Dobra polska wieprzowina na UTP w Bydgoszczy
fot. pixabay
Degustacja produktów wieprzowych pochodzących z polskich świń oraz wykłady dotyczące hodowli i branży mięsnej to główne punkty „Jarmarku Uniwersyteckiego – Dobra Polska Wieprzowina", który odbędzie się 24 listopada 2018 r. w godzinach 10.00 - 14.00 na terenie Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy.
Inne z kategorii
Bydgoszcz na piątkę i jest wśród najlepszych
Celem przedsięwzięcia jest zwiększenie wiedzy konsumentów dotyczącej przetworów wieprzowych pochodzących z polskiej wieprzowiny. Przedstawione zostaną zalety i korzyści płynące z wykorzystania rodzimych ras trzody chlewnej. Wykłady kierowane są do konsumentów oraz hodowców trzody chlewnej, producentów i przetwórców. Poruszone zostaną m.in. zagadnienia dotyczące znakowania, GMO, jakości mięsa świń ras rodzimych. Uczestnicy poznają fakty i mity na temat wieprzowiny.
Szczegółowy program Jarmarku Uniwersyteckiego:
24 listopada 2018 r. (sobota)
Sesja I
(otwarta, dla konsumentów wieprzowiny)
UTP Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt w Bydgoszczy, ul. Mazowiecka 28
sala 327A
10.00 – 10.15 - Otwarcie Sesji I
10.15 – 10.45 - „Wieprzowina – fakty i mity”
prof. dr hab. Władysław Migdał, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
10.45 – 11.15 - „Jakość i funkcjonalny charakter mięsa świń ras rodzimych”
dr inż. Hanna Jankowiak, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
11.15 – 11.45 - Przerwa kawowa
11.45 – 12.15 - „Kujawsko-pomorska wieprzowina - tucz bez GMO”
Anna Mońko, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
12.15 – 12.45 - „Podstawy znakowania artykułów rolno – spożywczych w aspekcie
informacji obowiązkowych i nieobligatoryjnych”
Waldemar Sieńko, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy
12.45 – 13.15 - Pytania, dyskusja, podsumowanie, zamknięcie
Sesja II
(otwarta, dla hodowców i producentów oraz osób zainteresowanych produkcją wieprzowiny)
UTP Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt w Bydgoszczy, ul. Mazowiecka 28
sala 230
10.00 – 10.15 - Otwarcie Sesji II
10.15 – 10.45 - „Rasy rodzime, ich stan aktualny w Polsce i perspektywy rozwoju”
dr hab. Magdalena Szyndler-Nędza, Instytut Zootechniki w Krakowie, Państwowy Instytut Badawczy
10.45 – 11.15 - „Obecna sytuacja w branży mięsnej oraz perspektywy”
Grzegorz Rykaczewski, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej w Warszawie
11.15 – 11.45 - Przerwa kawowa
11.45 – 12.15 - „Tworzenie grup podażowych, skrócony łańcuch dostaw – korzyści dla producenta i konsumenta w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego”
Wojciech Kędzia, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Bydgoszczy
12.15 – 12.45 - „Ukierunkowania hodowli w planach ZHiPTCh POLSUS”
Bartosz Czarniak, Pomorsko-Kujawski Związek Hodowców Trzody Chlewnej w Bydgoszczy
12.45 – 13.15 - Pytania, dyskusja, podsumowanie, zamknięcie
SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO