Jedzenie 30 gru 2017 | Redaktor
Chruścikowy sezon rozpoczęty [PRZEPIS]

fot. Błażej Pieczyński / Wikimedia Commons

Sylwester i następujące po nim zabawy karnawałowe to wymarzona okazja na faworki (inaczej chruściki). Podajemy sprawdzony, rodzinny przepis.

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 3 kostki tłuszczu do smażenia - koniecznie "planta"
  • cukier puder do posypania

Mąkę wysypać na blat lub do miski, dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia, następnie śmietanę i żółtka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Podzielić na trzy części.

Poszczególne części wałkować na cienkie placki. Pokroić w prostokąciki, każdy naciąć w środku (linia równoległa do dłuższych brzegów). Zawinąć, przekładając jeden lub dwa razy (w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać) przez otwór powstały w wyniku cięcia.

Rozpuścić tłuszcz na patelni (nie cały na raz), tyle, by chruściki się w nim zanurzały. Kłaść je na rozgrzany tłuszcz - uważając, by się nie spaliły (i by się nie poparzyć)! Do wyciągania z tłuszczu dobrze nadaje się widelec o długich zębach.

Chruściki osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Przepis ze zbiorów Anny Bukowskiej

 

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor