Chruścikowy sezon rozpoczęty [PRZEPIS]
fot. Błażej Pieczyński / Wikimedia Commons
Sylwester i następujące po nim zabawy karnawałowe to wymarzona okazja na faworki (inaczej chruściki). Podajemy sprawdzony, rodzinny przepis.
Inne z kategorii
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 3-4 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
- 3 kostki tłuszczu do smażenia - koniecznie "planta"
- cukier puder do posypania
Mąkę wysypać na blat lub do miski, dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia, następnie śmietanę i żółtka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Podzielić na trzy części.
Poszczególne części wałkować na cienkie placki. Pokroić w prostokąciki, każdy naciąć w środku (linia równoległa do dłuższych brzegów). Zawinąć, przekładając jeden lub dwa razy (w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać) przez otwór powstały w wyniku cięcia.
Rozpuścić tłuszcz na patelni (nie cały na raz), tyle, by chruściki się w nim zanurzały. Kłaść je na rozgrzany tłuszcz - uważając, by się nie spaliły (i by się nie poparzyć)! Do wyciągania z tłuszczu dobrze nadaje się widelec o długich zębach.
Chruściki osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis ze zbiorów Anny Bukowskiej