Wydarzenia 19 sie 2017 | Redaktor
Przepisy kulinarne – ściśle tajne. Redaktor Lewicka-Ritter w Tryszczynie

Nad schronem, w „normalnym” domu, mieszkały na przestrzeni lat kolejne rodziny/fot. Anna Kopeć

Tryszczyn – to tutaj, w gminie Koronowo, na przełomie lat 50. i 60. zbudowano schron atomowy, o istnieniu którego nikt, poza pomorskim sztabem wojskowym, wojewodą bydgoskim i ścisłym gronem jego współpracowników, nie miał prawa wiedzieć. Teraz funkcjonuje tu Muzeum Ściśle Tajne.

Już na etapie budowy wieść gminna niosła, co powstaje za tym wysokim ogrodzeniem. A był to bunkier o powierzchni ponad 500 metrów kwadratowych wyposażony we wszystkie niezbędne, najnowocześniejsze na owe czasy urządzenia, takie jak wentylatornia, czerpnia powietrza, agregaty prądotwórcze, centrala telefoniczna, kuchnia, toalety, radiowęzeł, łóżka polowe dla ponad 40 osób, pokój decyzyjny z mapami dla generalicji na wypadek wojny nie tylko atomowej. W przypadku ataku atomowego można tu było przetrwać 12 dni, czyli do czasu zniknięcia opadu radioaktywnego.
Wszystko to dla niepoznaki schowano pięć metrów pod ziemią, a na powierzchni zbudowano „normalny” dom mieszkalny, w którym przez cały ten czas zwyczajnie mieszkały sobie kolejne rodziny. Trzy lata temu schron oficjalnie odtajniono i wojewoda kujawsko-pomorski przekazał go burmistrzowi gminy Koronowo. A burmistrz Stanisław Gliszczyński, wraz z garstką fanów obiektu, uczynili zeń atrakcję turystyczną, czyli Muzeum Ściśle Tajne, które teraz, w okresie wakacji, można zwiedzać od wtorku do niedzieli.
Stało się ono także nie lada atrakcją podczas odbywających się w Tryszczynie tegorocznych „Smaków Lata”, czyli jednej z imprez popularyzujących dziedzictwo kulturalne i kulinarne gminy Koronowo. I tak, gdy wokół owego „normalnego” domu mieszkalnego rozłożyły się namioty koronowskich Kół Gospodyń Wiejskich z lokalnymi przysmakami, do podziemia schodziły co rusz kolejne grupy osób pragnących zwiedzić te ściśle tajne pomieszczenia.
Uciechy było co niemiara, bo wszyscy po zwiedzeniu wychodzili ze schronu pod ogromnym wrażeniem! Również dlatego, że te wszystkie urządzenia są nadal sprawne i działają! Wskaźnik atrakcyjności miejsca podbijali jeszcze okoliczni mieszkańcy, snując opowieści z czasu budowy. – To była dla nas duża frajda. Byliśmy wtedy dziećmi i przez dziury w tym wysokim płocie podglądaliśmy, jak żołnierze budują obiekt – opowiadają panie z KGW, częstując pysznymi ciastami.
Atomowa atrakcja turystyczna podczas tegorocznych koronowskich „Smaków lata” – wypaliła! Nawet deszcz nie przeszkodził, bo wciąż przybywali nowi chętni nie tylko, by skosztować 11 potraw konkursowych, przygotowanych przez panie z koronowskich KGW, ale by zwiedzić powstające w bunkrze Muzeum Ściśle Tajne i posłuchać koncertów na scenie, gdzie śpiewał między innymi wspaniały ludowy zespół „Wesołe Gospodynie”. – To muzeum będzie jeszcze powiększane – mówi Stanisław Gliszczyński, burmistrz Koronowa. – Zgromadzimy tu bowiem między innymi księgozbiór z tamtych czasów, różne ciekawe przedmioty użytkowe i postaramy się, by tak jak dziś, zawsze można tu było degustować, a może nawet i kupić nasze lokalne przysmaki i produkty rękodzieła. Wieść gminna niesie – dodaje burmistrz (oczywiście w tajemnicy) – że na terenie naszej gminy są jeszcze inne tego typu obiekty. Jeśli się okaże, że są i zostaną nam przekazane, także będziemy je udostępniać turystom.
Jak przystało na sąsiedztwo atomowego bunkra, na święcie „Smaków Lata” ściśle tajne są także przepisy na konkursowe potraw – receptury trzeba jednak było zdradzić jury. Przewodniczył mu Bogusław Stasik, członek Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. – Musimy znać te przepisy – mówi juror – gdyż regulamin „Smaków Lata” pozwala na stosowanie jedynie produktów pochodzących z lokalnych hodowli i upraw. Tego bardzo rygorystycznie przestrzegamy. Oceniamy też oczywiście walory smakowe i estetykę podania. Zawsze jest trudno wybrać, bo panie z KGW gotują naprawdę świetnie!
W tym roku najlepszymi Smakami Lata okazały się trzy potrawy:
– I miejsce zdobyło KGW Bytkowice za danie „Indyk z owocami lata”
– II miejsce KGW Nowy Dwór za danie „Rolada z indyka faszerowana gruszką”
– III miejsce KGW Sitowiec za danie „Rolada faszerowana z indyka”
Przyznano także trzy wyróżnienia specjalne dla KGW Wiskitno, KGW Tryszczyn oraz KGW Nowy Jasiniec.
Zwycięzcom gratuluje w imieniu Czytelników TB – Krystyna Lewicka-Ritter

Przepisy ściśle tajne


Pączki z indyka
Składniki: 1 kg filetu z indyka, puszka brzoskwiń polskich (najlepiej z koronowskich sadów), bułka tarta kukurydziana, 2 jajka, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Mięso pokroić na 1-centymetrowe plastry i rozbić. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Brzoskwinie pokroić w grubą kostkę, położyć na każdy plaster mięsa i uformować kulę. Obtoczyć w jajku i kukurydzianej bułce tartej, a następnie smażyć w głębokim oleju. Najlepiej we frytkownicy, ok. 10 minut w 160 stopniach. Można posypać żółtym tartym serem.

Koktajl pietruszkowy
Składniki: 3 pęczki zielonej pietruszki, sok z 2 cytryn, 1,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej, 5 łyżek miodu, szklanka pokruszonego lodu
Wykonanie: Wszystkie składniki zblendować, na końcu dodać lód.

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor