Jajka, baranek, wędlina. Tak święcenie pokarmów przebiegało w Bazylice [ZDJĘCIA]
fot. Anna Kopeć
W Wielką Sobotę w kościołach trwa czuwanie przy Grobie Pańskim i adoracja krzyża. Wierni przynoszą także „święconkę” – koszyczek z potrawami na stół wielkanocny, które zostają pobłogosławione przez księdza.
Inne z kategorii
Wakacje składkowe są już bardzo popularne. ZUS wciąż przyjmuje wnioski
W koszyczkach tradycjnie umieszcza się jajka - symbol nowego życia - i baranka uformowanego z masła, ciasta, cukru lub czekolady, z chorągiewką z napisem „ Alleluja” symbolizującego zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Elementami święconki są także sól, chleb, wędliny, chrzan, babka lub inne ciasto wielkanocne. Koszyk przystraja się listkami bukszpanu lub borowiny oraz białą serwetką.
O przyjęciu w Polsce obrzędu błogsławienia pokarmów świadczą źródła z przełomu XIII i XIV wieku. W niektórych parafiach stoły na koszyczki ze święconką wystawiane są przed kościoły.
Tradycja „święconki” praktykowana jest także za granicą: w południowej Austrii, na terytorium Słowenii w regionach zamieszkałych przez Koczewarów oraz południowych Niemczech.
Obrzęd błogosławieństwa pokarmów na stół wielkanocny może sprawować kapłan, diakon lub ustanowiony lektora będącego alumnem seminarium duchownego.
fot. Anna Kopeć
Czytaj także: W kościołach trwa czuwanie przy Grobie Pańskim i adoracja krzyża
Więcej zdjęć w galerii poniżej.