Jedzenie 26 paź 2019 | Redaktor
Palce lizać! Najlepsze smaki regionu wybrane

fot. Urząd Marszałkowski

Filet z kurczaka z papryką i pierogi z gęsiną to najlepsze produkty w tegorocznej edycji konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

W czwartek (24 października) w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom.

fot. Urząd Marszałkowski

Celem konkursu, zorganizowanego już po raz trzynasty, jest promocja produktów spożywczych wysokiej jakości, wytwarzanych na terenie naszego województwa. Dla producentów żywności jest to możliwość promocji oraz dotarcia do nowych odbiorców. 

W tegorocznej rywalizacji konkursowej uczestniczyło dwanaście zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury dwadzieścia jeden produktów. W rywalizacji uczestniczyło też sześć hotelowych restauracji (w tym trzy warsztaty szkół gastronomicznych), które przygotowały łącznie piętnaście potraw. Wśród nich znalazły się takie przysmaki jak zupa z suszonych grzybów z kluskami lanymi, pierś kaczki marynowana w miodzie, kiełbaski koktajlowe z papryką, placek drożdżowy ze śliwkami, chleb szlachecki z maślanką oraz placki z pasternaka z gulaszem z dzika i marynowaną cukinią.

Spośród produktów zgłoszonych do udziału komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze w każdej z kategorii:

  • Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego:

I miejsce – Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex w Bydgoszczy za produkt „Filet z piersi kurczaka w posypce z papryką”

II miejsce – Henkell Freixenet Polska w Toruniu za produkt Dalkowski Wódka Jarzębinowa

III miejsce – Piekarnia U Dziadka w Toruniu za sernik domowy.

  • Restauracje hotelowe:

I miejsce – Cukiernia Sowa, oddział toruński za pierogi z gęsiną

II miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu (powiat włocławski) za produkt zupę z suszonych grzybów z kluskami lanymi

III miejsce – Piekarnia Gruzińska Puri w Toruniu za gruziński placek Kubdari.

Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki. Nagrodą dla zwycięzców jest również możliwość promowania nagrodzonych produktów na stoisku województwa podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche 2020 w Berlinie.

Urząd Marszałkowski, skróty - red. 

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor