Jedzenie 8 sie 2020 | BR
Obiad na upalne dni? Zrób chłodnik z ogórków!

fot. nadesłane (K.O.)

Masz ochotę zjeść coś lekkiego, ale zarazem sycącego i chłodnego? Przygotuj orzeźwiający, błyskawiczny chłodnik z ogórków!

Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników (ok. 3 porcje):

  • 60 dag ogórków (ok. 3 duże)

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 jajka

  • koperek (około 0,5 pęczka lub więcej)

  • 400 ml jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz

 

Przygotowanie jest bardzo proste:

1. Ogórki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Czosnek obrać i zmiażdżyć

3. Koperek opłukać i pokroić.

4. Przełożyć wszystko do miski, dodać jogurt naturalny i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać i wstawić do lodówki.

5. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w plasterki.

6. Chłodnik przelać do miseczek, udekorować plasterkami jajek, botwinką i koperkiem. Smacznego!

 

Gotowała: Blanka Rusinek

Ocena kulinarna redakcji: 7/10

 

BR

BR Autor

Redaktor