Obiad na upalne dni? Zrób chłodnik z ogórków!
fot. nadesłane (K.O.)
Masz ochotę zjeść coś lekkiego, ale zarazem sycącego i chłodnego? Przygotuj orzeźwiający, błyskawiczny chłodnik z ogórków!
Inne z kategorii
Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników (ok. 3 porcje):
-
60 dag ogórków (ok. 3 duże)
-
1 ząbek czosnku
-
3 jajka
-
koperek (około 0,5 pęczka lub więcej)
-
400 ml jogurtu naturalnego
-
sól i pieprz
Przygotowanie jest bardzo proste:
1. Ogórki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Czosnek obrać i zmiażdżyć
3. Koperek opłukać i pokroić.
4. Przełożyć wszystko do miski, dodać jogurt naturalny i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać i wstawić do lodówki.
5. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w plasterki.
6. Chłodnik przelać do miseczek, udekorować plasterkami jajek, botwinką i koperkiem. Smacznego!
Gotowała: Blanka Rusinek
Ocena kulinarna redakcji: 7/10