Sezon na zupę owocową otwarty [PRZEPIS]
fot. pixebay
Ceny owoców ustabilizowały się. Na działkach trwają zbiory własnych owoców i warzyw. Produkcja domowych przetworów wystartowała. Jednak czy pamiętamy o zupie owocowej? Przysmaku dzieci i potrawie która „robi się sama”.
Inne z kategorii
A więc do dzieła. Składniki:
1,5 l wody
owoce (truskawki lub np. wiśnie) około kilograma.
cukier waniliowy
2 łyżki czubate cukru
2-2,5 łyżki soku z cytryny
1-1,5 łyżki kisielu
makaron
Będzie to ok. 5 porcji. Czas przygotowania 30 min.
1,5 l wody ugotować z truskawkami lub wiśniami (mogą być w całości lub połówki ewentualnie ćwiartki truskawek) do tego dodać cukier waniliowy, 2 łyżki czubate cukru, 2-2,5 łyżki soku z cytryny. Gotować 10 min.
W międzyczasie gotujemy makaron w dowolnej postaci.
W osobnym kubeczku rozrabiamy sobie kisiel (np truskawkowy) 1-1,5 łyżki, tylko tyle żeby zupkę związało i pod koniec jak już kończymy gotować wlewamy kisiel powoli mieszając całość.
Po wystudzeniu (lub na ciepło) podajemy z makaronem.
Smacznego.
Ocena redakcji: 7 na 10 punktów.
Gotowała: Monika Kowalska