Pozostałe 26 lut 2022 | ak
Polska nie zagra z Rosją! Jest wspólne stanowisko piłkarzy i PZPN

fot. Łączy nas piłka/facebook

Reprezentacja Polski nie zagra z Rosją w barażowym meczu o awans do mistrzostw świata 2022, który planowany był na 24 marca i miał się odbyć w Moskwie – poinformował w sobotę (26 lutego) Cezary Kulesza, Prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej. Decyzję potwierdzili kapitan reprezentacji Robert Lewandowski, a także piłkarze reprezentacji Polski.

„Koniec ze słowami, czas na czyny! W związku z eskalacją agresji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę, reprezentacja Polski nie zamierza rozegrać barażowego meczu z rep. Rosji. To jedyna słuszna decyzja” – napisał na Twitterze prezes PZPN-u Cezary Kulesza. Zapewnił, że prowadzone są rozmowy z federacjami Szwecji i Czech, aby przedstawić Międzynarodowej FIFA wspólne stanowisko.

Do decyzji odniósł się także kapitan reprezentacji Polski, Robert Lewandowski podkreślając, że to słuszna decyzja. „Nie wyobrażam sobie grania meczu z reprezentacją Rosji w sytuacji gdy trwa agresja zbrojna na Ukrainie. Rosyjscy piłkarze i kibice nie są za to odpowiedzialni, ale nie możemy udawać, że nic się nie dzieje” – napisał Lewandowski.

To wspólne stanowisko poparli także piłkarze reprezentacji Polski. „Nie jest to łatwa decyzja, ale w życiu są ważniejsze sprawy niż piłka nożna. Myślami jesteśmy z narodem ukraińskim i naszym przyjacielem z reprezentacji Tomkiem Kędziorą, który wraz z rodziną wciąż przebywa w Kijowie” – solidarnie oświadczyli kadrowicze i zamieścili swoje stanowisko w mediach społecznościowych.

ak Autor