Jedzenie 17 cze 2020 | Krzysztof Drozdowski
Burger ze świerszcza, a może świerszcze w białej czekoladzie. Już wkrótce kupimy to w Polsce

fot. pixabay

Jedna z popularnych sieci handlowych w Polsce wprowadza w swoich sklepach produkty przyrządzone z owadów.

Produkcja 1 kilograma pokarmu z owadów wymaga 1 litra wody i emituje 1 gram dwutlenku węgla, podczas gdy 1 kilograma wołowiny potrzebuje aż 22.000 litrów wody przy emisji dwutlenku węgla wynoszącej 2850 gramów. To powoduje, że na całym świecie poszukuje się nowych źródeł pokarmu. Głównie w krajach azjatyckich popularne są pokarmy wykonane z owadów.

Również w Polsce, jedna z sieci handlowych wprowadza w swoich sklepach umieszczonych na terenie naszego kraju produkty wykonane z owadów. Zwolennicy takiej żywności twierdzą, że jest to przyszłosć w światowym żywieniu.

W polskich sklepach będziemy mogli kupić choćby grillowane świerszcze, mieszanki z mączki z owadów do wyrobu spaghetti, falafeli czy też pieczywo z insektów. Jednakże to nie wszystko. Również łasuchy znajdą coś dla siebie. Z owadów zostały wykonane batony, przekąski czy też chrupki.

 

 

Inf. Kaufland.pl

 

 

Krzysztof Drozdowski

Krzysztof Drozdowski Autor

Publicysta, autor wielu książek historycznych.