Jedzenie 28 cze 2020 | Redaktor
Chłodnik litewski. Pożywny przepis na upały [GOTUJ Z TB]

ilustracja: MoKo

Chodnik litewski to idealne danie na upały – smaczne, zdrowe i łatwe w przyrządzeniu i nie drogie. Nasza redakcja poleca!

.Jak zrobić tradycyjny chłodnik litewski?

 

Pęczek botwinki kroimy – buraczki na ćwiartki, a łodygi i liście siekamy. To wszystko zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy w garnku przez około 10 minut na małym ogniu.

Sok z cytryny dodajemy nie tylko dla smaku, ale także dla zachowania koloru buraczków. Dlatego ważne jest dodanie soku na początku gotowania. Po 10 minutach odstawiamy botwinkę do ostygnięcia.

Następnie mieszamy kefir, jogurt lub maślankę (według uznania) ze śmietaną. Obieramy ogórki i kroimy je na ćwiartki, a następnie siekamy zieleninę. Kiedy botwinką ostygnie dodajemy do niej białą masę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Solimy cały czas mieszając. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę i ogórka.

Po tym odstawiamy wszytko do lodówki do wystygnięcia i "magicznego" procesu przegryzienia się.

W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Po ich wystygnięciu kroimy je w ćwiartki lub połówki, dodajemy do chłodniku i podajemy.

 

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: około 30 minut

Złote proporcje:

– 1 dorodny pęczek botwiny

– pęczek szczypiorku

– 3-4 ogórki

– pół dużego pęczka koperku

– 1 ząbek czosnku

– 1 litr jogurtu, kefiru lub maślanki

– 3 łyżki gęstej śmietany

– 4 jajka

– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

– sól do smaku

 

Smacznego! Nasi redakcyjni koledzy ocenili potrawę na 8 w 10 punktowej skali TB.

 

Gotowała: Monika Kowalska

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor