Żurek Godziemskiego [SMAKI I SMACZKI]
![Żurek Godziemskiego [SMAKI I SMACZKI]](/photo/article/w770/2889.jpg)
fot. Anna Kopeć
Zapraszam do gotowania przepysznego żurku według przepisu Rafała Godziemskiego - redaktor Krystyna Lewicka-Ritter.
Inne z kategorii
Przepis na około sześć porcji
Składniki:
Biała kiełbasa surowa z dobrego źródła 500 g, cebula 2 małe sztuki, boczek wędzony surowy 300 g, suszone grzyby 15 g, świeży lub mrożony podgrzybek 300 g, czosnek 4 ząbki Zakwas żytni do żurku mocny i gęsty 500 g (najlepiej domowy), śmietana słodka 150 ml. Olej do smażenia, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, imbir mielony, sól, czarny pieprz.
Przygotowanie:
Namocz suszone grzyby w gorącej wodzie przez ok. 15 minut. Odlej wodę i posiekaj grzyby. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Z boczku zdejmij skórę (zachowaj ją do wywaru na żurek) i pokrój w drobną kostkę. Na oleju usmaż cebulę z boczkiem na złoty kolor i zalej 2,5 l wody. Dodaj grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i posiekany czosnek. Zagotuj i zmniejsz ogień. Z białej kiełbasy zrób małe klopsiki, wrzucając je bez flaka do gotującego się wywaru ze skórką z wędzonego boczku. Grzyby pokrój w małą kostkę i dołóż do zupy. Całość gotuj ok. 20 minut. Dodaj zakwas, majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj śmietanę.
Podanie:
Żurek podaj np. z ziemniakami purée, chrupiącym bekonem i jajkiem gotowanym na twardo. Idealnym dodatkiem będzie domowego wypieku chleb żytni.