Kultura Wczoraj 14:57 | Redaktor
XVI edycja „Gęsiny na św. Marcina”: Smakowite dania czekają!

Od 7 do 30 listopada kulinarni smakosze mogą delektować się gęsiną podczas XVI edycji popularnej akcji „Gęsina na św. Marcina”. Najlepsze restauracje w kraju szykują się do serwowania unikalnych dań na bazie tego zdrowego i aromatycznego mięsa.

Polska stawia na gęsinę!

W ramach tegorocznej edycji smakowitej akcji, najlepsze restauracje w Polsce od 7 do 30 listopada będą oferować wyjątkowe przysmaki z gęsiny. Organizatorzy zapowiadają, że na gości czekają trzy wyszukane dania – od przystawek, przez dania główne, aż po deser.

Gęsina coraz mocniej wpisuje się w kulinarną tradycję listopadowo-grudniową, a jej spożycie w Polsce wzrosło oszałamiająco – z 17 do około 300 gramów rocznie na osobę. Polskie gęsi, znane jako "owsiane", karmione specjalnym pokarmem, osiągają w listopadzie szczyt smaku i wartości odżywczych.

Restauracje i wydarzenia

W tym roku akcja nie ogranicza się tylko do rozkoszowania podniebienia – to także liczne festyny i kolacje tematyczne, w tym w Folwarku Kamyk, skansenie w Swołowie oraz liczne wydarzenia na Lubelszczyźnie. W Bydgoszczy lokalsi z pewnością znajdą wkrótce restauracje biorące udział w akcji na stronie www.gesina.pl.

Kolejną atrakcją jest konkurs kulinarny, który przyciąga uwagę smakoszy i szefów kuchni z całej Polski. Laureaci z minionych lat to prawdziwi mistrzowie sztuki kulinarnej.

Zdrowe mięso i tradycyjne smaki

Nie zapominajmy, że gęsina to nie tylko smak, ale i zdrowie. Bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk i krzem, stanowi doskonały wybór na jesienne dni. Jeszcze lepiej smakuje w połączeniu z lokalnym Winem Świętomarcińskim z Winnicy Turnau, które powstaje z najlepszych winogron odmiany pinot noir.

Zachęcamy do rezerwacji miejsc w restauracjach i spróbowania tych unikalnych smaków. Wszelkie informacje można znaleźć na www.gesina.pl.

Źródło: Slow Food Polska

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor
-->