Rozpoczęły się targi Travel and Taste
Dzisiaj (7.04) w hali „Łuczniczka” rozpoczęły się targi „Travel and Taste – Podróże, Kulinaria. Wino”. Na powierzchni 2000 mkw. prezentuje 62 wystawców głównie z regionu, ale nie tylko.
Inne z kategorii
Trwają Bydgoskie Dni Projektowych. Młyny Rothera zapraszają
Muzeum Wojsk Lądowych zaprasza na manewry modelarskie
To już druga edycja targów. Swoją ofertę przedstawia, między innymi pięć biur podróży, proponujących wycieczki krajowe i zagraniczne. Można wyjazd zagraniczny kupić online.
- Główny jednak nacisk kładziemy na turystykę w ramach regionie, bo targi mają integrować branżę turystyczną w naszym województwie. Zależy na tym, aby po ich zakończeniu pozostały wzmocnione relacje, a nie jak w przypadku innych tego typu imprez, kończą się i kończy pewna historia. Te targi mają stać się platformą nowych powiązań, nowych pomysłów. Zresztą już zrodziły się nowe pomysły, między innymi, wspólnych działań na pograniczu kulinariów i turystyki. Zaprosiliśmy firmy, które pasowały do naszej koncepcji – połączenia turystyki i właśnie kulinariów, a także trzeciego elementu - wina. I wszystkie kategorie są naprawdę dobrze na targach reprezentowane – zaprasza Karol Słowiński, komisarz targów i prezes Bydgoskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej ByLOT, organizatora, wspólnie z Klastrem Turystycznym Obszaru BIT, Travel and Taste.
Na targach, między innymi, swoją ofertę prezentują winnice leżące w naszym województwie. – Mało jeszcze osób wie, że mamy w regionie winnice, wiedzą o tym na południu i w Europie. A my mamy swoją własną winnicę, swoje owoce i sami przerabiamy wino. Mamy z mężem trochę ziemi, przez trzy lata ją sprawdzałam, uparłam się i posadziłam krzewy. To wymaga codziennej troski, przez cały rok… Zależy nam przede wszystkim na jakości wina, a nie na ilości. Nie stosujemy sztucznych oprysków, starannie selekcjonujemy owoce i przed zbiorami, i po zbiorach. Bo cały smak wina powstaje w winnicy, na krzewach, a nie w beczkach. To jest po prostu moja pasja – opowiada Magdalena Różniak, właścicielka winnicy „Słoneczny Zakątek” w Śmielinie koło Nakła.
Targi Travel and Taste – Podróże, Kulinaria, Wino” w hali „Łuczniczka” potrwają do niedzieli. Dzisiaj był to dzień przeznaczony głównie na spotkania przedstawicieli branży turystycznej. Oprócz możliwości zapoznania się z szeroką ofertę turystyczną i regionalnej kuchni, w programie przewidziano wiele atrakcji – spotkanie, multimedialne prezentacje, degustacje.