Wydarzenia 7 kwi 2017 | Andrzej Pawełczak
Rozpoczęły się targi Travel and Taste

Dzisiaj (7.04) w hali „Łuczniczka” rozpoczęły się targi „Travel and Taste – Podróże, Kulinaria. Wino”. Na powierzchni 2000 mkw. prezentuje 62 wystawców głównie z regionu, ale nie tylko.

To już druga edycja targów. Swoją ofertę przedstawia, między innymi pięć biur podróży, proponujących wycieczki krajowe i zagraniczne. Można wyjazd zagraniczny kupić online.

- Główny jednak nacisk kładziemy na turystykę w ramach regionie, bo targi mają integrować branżę turystyczną w naszym województwie. Zależy na tym, aby po ich zakończeniu pozostały wzmocnione relacje, a nie jak w przypadku innych tego typu imprez, kończą się i kończy pewna historia. Te targi mają stać się platformą nowych powiązań, nowych pomysłów. Zresztą już zrodziły się nowe pomysły, między innymi, wspólnych działań na pograniczu kulinariów i turystyki. Zaprosiliśmy firmy, które pasowały do naszej koncepcji – połączenia turystyki i właśnie kulinariów, a także trzeciego elementu - wina. I wszystkie kategorie są naprawdę dobrze na targach reprezentowane – zaprasza Karol Słowiński, komisarz targów i prezes Bydgoskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej ByLOT, organizatora, wspólnie z Klastrem Turystycznym Obszaru BIT, Travel and Taste.

Na targach, między innymi, swoją ofertę prezentują winnice leżące w naszym województwie. – Mało jeszcze osób wie, że mamy w regionie winnice, wiedzą o tym na południu i w Europie. A my mamy swoją własną winnicę, swoje owoce i sami przerabiamy wino. Mamy z mężem trochę ziemi, przez trzy lata ją sprawdzałam, uparłam się i posadziłam krzewy. To wymaga codziennej troski, przez cały rok… Zależy nam przede wszystkim na jakości wina, a nie na ilości. Nie stosujemy sztucznych oprysków, starannie selekcjonujemy owoce i przed zbiorami, i po zbiorach. Bo cały smak wina powstaje w winnicy, na krzewach, a nie w beczkach. To jest po prostu moja pasja – opowiada Magdalena Różniak, właścicielka winnicy „Słoneczny Zakątek” w Śmielinie koło Nakła.

Targi Travel and Taste – Podróże, Kulinaria, Wino” w hali „Łuczniczka” potrwają do niedzieli. Dzisiaj był to dzień przeznaczony głównie na spotkania przedstawicieli branży turystycznej. Oprócz możliwości zapoznania się z szeroką ofertę turystyczną i regionalnej kuchni, w programie przewidziano wiele atrakcji – spotkanie, multimedialne prezentacje, degustacje.