Bydgoszcz 27 maj 2019 | Redaktor
Uwarzyli przepyszne zupy w kociołkach [ZDJĘCIA]

Tradycyjna chochla trafiła do rąk zwycięzców konkursu „Smaki zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów”/fot. bw

Tradycyjny „Kulinarny Piknik w centrum miasta” odbył się w poniedziałek (27 maja) w bydgoskim Zespole Szkół Gastronomicznych. W tym roku w konkursie na zupę uwarzoną w kociołku nad ogniskiem zwyciężył żur kujawski.

Piknik połączony był z konkursem „Smaki zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów”.

Wygrał zespół w składzie:

Klaudia Kozik, Oskar Górski, Joanna Jelonek, który przygotował żur kujawski.

Drugie miejsce wywalczyła ekipa: 

Marta Gawron, Paulina Bielicka, Martyna Adrjanow, która ugotowała zupę meksykańską.

Trzecią lokatę zajęła drużyna w składzie:

Laura Kin, Gracjana Wiśniewska, Sebastian Grać, która uwarzyła zupę grzybową.

Na czwartym miejscu uplasowały się: 

Paulina Lewandowska, Natalia Tomaczak, Julia Kwiatek, które przygotowały flaczki wegańskie.

Impreza w Gastronomiku jak zwykle przyciągnęła znamienitych szefów kuchni i rzesze smakoszy.

Szef kuchni Hotelu Pod Orłem, Krzysztof Grzeliński wspierał drużynę uczniów szkoły, która przygotowywała flaczki wegańskie. O zalety kuchni bezmięsnej przepytywała go prowadząca piknik redaktor Krystyna Lewicka-Ritter.

Flaczki wegańskie gotowane na żywym ogniu były często smakowane, gdyż o sukcesie decyduje idealnie dobrany zestaw przypraw. 

Zupe meksykańską gotował zespoł pod okiem szefa kuchni Łukasza Gościniaka.

Żur kujawski z jajkiem w koszulce serwował zespoł szefa kuchni restauracji Villa Tatrzańska, Michała Zielińskiego.

Grzybową z borowikami, rydzami, kurkami i podgrzybkami pomagał doprawić drużynie szef kuchni Daniel Kruszyński z restauracji Sepia w hotelu Mercure.

Gotowaniu towarzyszyły pokazy taneczne.

Konkursowe zupy smakował organizator imprezy Krzysztof Szczepaniak.

W jury zasiadali, m.in.: blogerka kulinarna, Agata Jędraszczak....

... wiceprzewodniczący Rady Miasta lech Zagłoba-Zygler, Witek Hryncewicz... 

....Bousław Stasik...

.... i Sebastian Ferenz.

Nagrody kucharzom, gościom i sponsorom wręczała dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych Danuta Gaczkowska. Lech Zagłoba-Zygler przychylił się do propozycji redaktor Krystyny Lewickiej-Ritter i zapowiedział, że impreza w przyszłości powinna się rozrosnąć pod mecenatem miasta i odbywać się w reprezntacyjnym dla Bydgoszczy miejscu. Wymienił w tym kontekście Wyspę Młyńską lub Myślęcinek.

jk 

Poniżej galeria zdjęć z poniedziałkowej (27 maja) imprezy.

 

 

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor