Uwarzyli przepyszne zupy w kociołkach [ZDJĘCIA]
Tradycyjna chochla trafiła do rąk zwycięzców konkursu „Smaki zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów”/fot. bw
Tradycyjny „Kulinarny Piknik w centrum miasta” odbył się w poniedziałek (27 maja) w bydgoskim Zespole Szkół Gastronomicznych. W tym roku w konkursie na zupę uwarzoną w kociołku nad ogniskiem zwyciężył żur kujawski.
Inne z kategorii
Boisko Politechniki Bydgoskiej z prestiżowym certyfikatem FIFA
Nowa przepławka i nowe schody na Wyspie Młyńskiej
Piknik połączony był z konkursem „Smaki zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów”.
Wygrał zespół w składzie:
Klaudia Kozik, Oskar Górski, Joanna Jelonek, który przygotował żur kujawski.
Drugie miejsce wywalczyła ekipa:
Marta Gawron, Paulina Bielicka, Martyna Adrjanow, która ugotowała zupę meksykańską.
Trzecią lokatę zajęła drużyna w składzie:
Laura Kin, Gracjana Wiśniewska, Sebastian Grać, która uwarzyła zupę grzybową.
Na czwartym miejscu uplasowały się:
Paulina Lewandowska, Natalia Tomaczak, Julia Kwiatek, które przygotowały flaczki wegańskie.
Impreza w Gastronomiku jak zwykle przyciągnęła znamienitych szefów kuchni i rzesze smakoszy.
Szef kuchni Hotelu Pod Orłem, Krzysztof Grzeliński wspierał drużynę uczniów szkoły, która przygotowywała flaczki wegańskie. O zalety kuchni bezmięsnej przepytywała go prowadząca piknik redaktor Krystyna Lewicka-Ritter.
Flaczki wegańskie gotowane na żywym ogniu były często smakowane, gdyż o sukcesie decyduje idealnie dobrany zestaw przypraw.
Zupe meksykańską gotował zespoł pod okiem szefa kuchni Łukasza Gościniaka.
Żur kujawski z jajkiem w koszulce serwował zespoł szefa kuchni restauracji Villa Tatrzańska, Michała Zielińskiego.
Grzybową z borowikami, rydzami, kurkami i podgrzybkami pomagał doprawić drużynie szef kuchni Daniel Kruszyński z restauracji Sepia w hotelu Mercure.
Gotowaniu towarzyszyły pokazy taneczne.
Konkursowe zupy smakował organizator imprezy Krzysztof Szczepaniak.
W jury zasiadali, m.in.: blogerka kulinarna, Agata Jędraszczak....
... wiceprzewodniczący Rady Miasta lech Zagłoba-Zygler, Witek Hryncewicz...
....Bousław Stasik...
.... i Sebastian Ferenz.
Nagrody kucharzom, gościom i sponsorom wręczała dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych Danuta Gaczkowska. Lech Zagłoba-Zygler przychylił się do propozycji redaktor Krystyny Lewickiej-Ritter i zapowiedział, że impreza w przyszłości powinna się rozrosnąć pod mecenatem miasta i odbywać się w reprezntacyjnym dla Bydgoszczy miejscu. Wymienił w tym kontekście Wyspę Młyńską lub Myślęcinek.
jk
Poniżej galeria zdjęć z poniedziałkowej (27 maja) imprezy.