Wydarzenia 3 wrz 2018 | Redaktor
Zagospodarowanie hali targowej. Konkurs rozstrzygnięty

Zwycięska praca Ariela Śliwińskiego / źródło: UMB

Wyłoniono zwycięzcę konkursu na wykonanie projektu-wizualizacji zagospodarowania hali targowej. Wyłoniono zwycięzcę, jednak przyszły zarządca nie musi skorzystać z tego pomysłu.

Konkurs był elementem dodatkowym i zwycięska praca może posłużyć przyszłemu zarządcy hali jako inspiracja w kwestii zagospodarowania budynku. Jednak wybór najlepszego projektu nie zobowiązuje przyszłego zarządcy do skorzystania z tego pomysłu.

Konkurs dedykowany był studentom i absolwentom uczelni wyższych. Komisja konkursowa postanowiła przyznać jedną nagrodę główną (5 000 złotych) oraz jedno wyróżnienie. Łącznie na ogólnopolski konkurs wpłynęło siedem prac.

Zwycięska praca Ariela Śliwińskiego / źródło: UMB

Nagrodę główną otrzymała praca zgłoszona przez mgr. Ariela Śliwińskiego z Bydgoszczy. Jest on asystentem w Katedrze Sztuk Wizualnych Wydziału Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska UTP w Bydgoszczy. Natomiast wyróżnienie zdobył projekt Konstantego Mikołajczaka ze Środy Wielkopolskiej.

Wyróżniona praca zgłoszona przez Pana Konstantego Mikołajczaka / źródło: UMB

Operator hali targowej zostanie wybrany w trybie przetargowym. Do końca sierpnia miał zostać wypracowany sposób i szczegółowe zasady wyboru najemcy, który będzie musiał m.in. również przedstawić wizualizację wnętrza.

- Podczas konsultacji społecznych padło mnóstwo propozycji - mówiła na spotkaniu w sierpniu Anna Rembowicz-Dziekciowska, dyrektor Miejskiej Pracowni Urbanistycznej. - Żeby hala pełniła funkcje muzealne, biznesowo-edukacyjne, rekreacyjne. Myśmy jako komisja przeanalizowali te wszystkie wnioski i zarekomendowaliśmy niemal jednogłośnie dwie funkcje. Pierwsza, to powrót do tradycyjnego handlu regionalną żywnością, dedykowanego lokalnym producentom, a nie sieciom artykułów spożywczych.

Dyrektor Miejskiej Pracowni Urbanistycznej podkreśliła, że „w rekomendacji jest wręcz wykluczenie zlokalizowania w hali jakiegoś jednoprzestrzennego obiektu handlowego”.

Druga rekomendowana funkcja to gastronomia, ale polegająca na wielu małych punktach oferujących różnorodne oferty kulinarne.

- Rekomendowaliśmy też cykliczne organizowanie jarmarków, takich imprez klimatycznych. Mogą to być targi staroci, mody, kosmetyków, targi świąteczne - mówiła Anna Rembowicz-Dziekciowska.

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor