Wydarzenia 29 lip 2017 | Redaktor
Zielona Rzeczpospolita Działkowa. Smaki i smaczki w Solcu Kujawskim

Red. Krystyna Lewicka-Ritter, w asyście prezesów ogrodów, posadziła w arboretum sosnę czarną/fot. Anna Kopeć

Zostaliśmy zaproszeni na grilla przez Zarząd Rodzinnych Ogrodów Działkowych w Solcu Kujawskim. W pięknym, niemal botanicznym otoczeniu, zasiadamy do stołu.

Właściciele ogrodów to potężna grupa osób użytkujących w Polsce prawie milion zagospodarowanych działek. Jeśli przyjmiemy, że na każdej z nich odpoczywa przeciętna polska rodzina, można określić, że to prawie 4 mln ludzi. Do niedawna te wypielęgnowane skrawki ziemi dostarczały swym właścicielom warzyw i owoców. Obecnie ich charakter zmienia się.

Dziś działki ogrodowe to przede wszystkim ogromny kompleks rekreacyjny. Od maja do października tętni tu życie towarzyskie. Królują imprezy i imprezki, na których nie może zabraknąć oczywiście GRILLA! Zostaliśmy zaproszeni na grilla właśnie przez Zarząd Rodzinnych Ogrodów Działkowych w Solcu Kujawskim. To ponad 40 ha ziemi, niedaleko centrum miasta, podzielonych na 800 działek. Na tym obszarze gospodaruje pięć oddzielnych ogrodów, czyli: „Bratek”, „Zgoda”, „Transportowiec”, „Nasycalnia” i „Nad torem”. Prezes Józef Pietrzak, zawiadujący całością pospołu z kolegami z poszczególnych ROD, z dumą podkreśla, że soleckie działki to ogrody z tradycją, nawet ponad 50-letnią! – Przez te lata – mówi – wiele się zmieniło. Zauważamy, że nasza społeczność starzeje się, ale też wyraźnie widać, że prawie 40 procent z nas to już ludzie młodzi, którzy dostrzegli, że posiadanie ogrodu to fantastyczna alternatywa dla wypoczynku i rekreacji. I to całoroczna!

We wszystkich polskich ogrodach obowiązują regulaminy Polskiego Związku Działkowców, w których podstawową powinnością każdego użytkownika jest dbałość o porządek i szacunek dla sąsiadów. Można powiedzieć, że w zasadzie incydentalnie zdarzają się niesubordynacje. Generalnie na działkach panuje bowiem ład i porządek, nad czym czuwają poszczególni prezesi i gospodarze. Teraz, w związku z tym, że część działkowców przebywa w swoich altanach większą część roku, w ogrodach soleckich trzeba będzie koniecznie zadbać o budowę szczelnych szamb i segregację śmieci. I to stopniowo także już udaje się załatwić.

Każdy z soleckich ogrodów ma coś wyjątkowego. Tam gdzie wypoczywa więcej małych dzieci, są piaskownice i ogródki jordanowskie. W innym dla wędkarzy jest nawet oczko wodne zarybiane co roku m.in. karpiem, linem czy karasiem złocistym. Odbywają się tu nawet konkursy wędkarskie!

Przy ogrodzie „Bratek” znajduje się całe zaplecze techniczno-socjalne z hydrofornią. Wykonano tu także, w tzw. czynie działkowym, piękną zadaszoną wiatę, gdzie odbywają się wszelkie imprezy, np. Dzień Działkowca, czy Dzień Dziecka, z czego korzystają przecież wszyscy członkowie. Ogród „Bratek” ma jednak jeszcze inną atrakcję. To arboretum, które tworzą drzewka posadzone przez zasłużonych działkowców soleckich ogrodów i gości odwiedzających tutejszy ROD. Pan prezes Józef Pietrzak ma już drzewko przygotowane dla mnie, które posadziłam w tymże arboretum, i które tak jak pozostałe drzewka opatrzone zostało tabliczką upamiętniającą to wydarzenia. Dzięki temu kompleksowi drzew powstanie sentymentalny zielony parkan okalający teren rozrywkowo-zabawowy.

Ale oto dopieka się już grillowana kiełbaska. W pięknym, niemal botanicznym otoczeniu, zasiadamy do stołu. Niby nic wielkiego, kiełbaska doprawiona trochę typową przyprawą do grilla, upieczona na ruszcie. Pachnie i kusi. Na świeżym powietrzu smakuje wybornie! A do tego sympatyczne towarzystwo prezesów z poszczególnych ogrodów. Rozpływamy się nie tylko nad smakowitymi grillowymi przepisami, ale także nad wyższością wypoczynku na działkach. Bo to - razem z rodzinką, z przyjaciółmi, w otoczeniu zieleni. Do tego konieczność koszenia trawników, gwarantująca rekreację na świeżym powietrzu i oczywiście możliwość całorocznego wypoczynku dla całej rodziny. I to jest TO!!!

Krystyna Lewicka-Ritter

 

Skrzydełka z grilla [PRZEPIS Z SOLCA]

Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka, mieszanka ulubionych przez was przypraw do grilla np. do drobiu. Użyjcie gotowej mieszanki lub zróbcie swoją według tego składu: niepełna łyżka soli, łyżka słodkiej papryki, łyżeczka pikantnej papryki, 4 ząbki drobno posiekanego czosnku, łyżeczka suszonego tymianku, niepełna łyżeczka suszonego imbiru (lub kawałek świeżego startego na drobnej tarce), łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka rozgniecionych ziaren gorczycy, łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, łyżeczka zmielonego na proszek cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu, 4 łyżki oleju. Wszystkie składniki razem wymieszać i przyprawa gotowa.

Wykonanie: skrzydełka umyć, osuszyć, odkroić najkrótszą, końcową część. Natrzeć mieszanką przypraw. Pozostawić w lodówce, ściśle ułożone na kilka godzin. Grillować na rozgrzanym grillu z obu stron na średnim żarze, często odwracając.

 

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor