Ogródki gastronomiczne wypięknieją? Miasto wprowadza nowe zasady
fot. Bydgoszcz.pl
Ogródki miejskie mają być kolorowe, dekorowane żywymi kwiatami, otwarte i przyjazne dla mieszkańców i turystów – mówi Marek Iwiński, plastyk miasta. Wystrój bydgoskich ogródków gastronomicznych uzależniony będzie od pór roku. Latem znajdą się w nich żywe kwiaty, natomiast zimą - wystrój świąteczny.
Inne z kategorii
Boisko Politechniki Bydgoskiej z prestiżowym certyfikatem FIFA
Nowa przepławka i nowe schody na Wyspie Młyńskiej
Szczegółowe wytyczne dotyczące zasad umieszczania w przestrzeni publicznej ogródków sezonowych, a także ich wyglądu, opracował plastyk miasta. Ddotyczą wszystkich ogródków na terenie Bydgoszczy, nie tylko tych w ścisłym centrum i wiążę się nie tylko z aranżacją samego ogródka, ale i terenu wokół niego.
- Ogródki gastronomiczne powinny pozytywnie i harmonijnie wpisywać się w przestrzeń miasta. Nowością jest wprowadzenie okresu letniego oraz zimowego, gdzie w okresie zimowym wskazujemy przy aranżacji na lekkie konstrukcje, szklane ściany, wystój zimowy, świąteczny, rośliny iglaki, tuje, cyprysy itp. Latem natomiast, przy aranżacji ogródka należy użyć żywych kwiatów oraz dekoracyjnego oświetlenia zieleni oraz przestrzeni ogródka - mówi Marek Iwiński. - Zakazujemy sztucznej trawy, podestów, chyba że jest to konieczne ze względu na spad ulicy – dodaje.
Nowe zasady reguluje zarządzenie prezydenta z dnia 12 kwietnia. Ich celem jest ujednolicenie estetyki sezonowych ogródków gastronomicznych, a w konsekwencji - większa estetyka i ład.
Bydgoszcz została podzielona na strefy – A, B i C. Estetyka i wygląd ogródka zależy od strefy, w której się on znajduje zlokalizowania.
W przypadku ogródków zlokalizowanych w strefie A (Stary Rynek) wymagane są wysokie walory estetyczne i dobra jakość, zastosowanie elementów wystroju nawiązujących do indywidualnego charakteru lokalu, poszanowanie przestrzeni historycznych miasta i jego architektury.
Źródło: Bydgoszcz.pl