Polska i Świat 2 paź 2020 | BR
Powstanie aplikacja dla piekarni. Ma zapobiegać marnotrawieniu żywności

fot. pixabay

Aplikacja ma pomóc piekarniom zoptymalizować procesy technologiczne, a więc ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję dwutlenku węgla.

Co potrafi aplikacja?

W Polsce powstaje nawet kilka ton odpadów piekarniczych na tydzień. Aplikacja ma pomóc małym i średnim przedsiębiorstwom właściwie ocenić zapotrzebowanie na swoje wyroby, tak aby nadprodukcja była jak najmniejsza. Oprócz tego pomoże ona dostosować asortyment do zapotrzebowania konsumentów, zoptymalizować czas produkcji, efektywniej wykorzystać surowce czy wdrożyć energooszczędny proces produkcyjny.  Działania te będą niosły za sobą zmniejszenie ilości odpadów, mniejsze zużycie energii i emisję dwutlenku węgla.

 

Przebieg prac

W pierwszej kolejności prac nad aplikacją zbierane są dane z piekarni na terenie woj. warmińsko-mazurskiego. We wszystkich krajach, które biorą udział w projekcie zostaną przeprowadzone także badania konsumenckie, które ujawnią oczekiwania konsumentów. W projekcie „PrO4Bake” biorą udział ośrodki naukowe z Polski, Danii, Szwecji, Hiszpanii i Włoch. Zaangażowana w działania jest m.in. firma Siemens, Uniwersytet w Hohenheim (Niemcy) i naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Prototyp aplikacji stworzy firma Siemens. Projekt „PrO4Bake”  zakończy się w 2022 roku.  

 

Na podstawie: pan.olsztyn.pl

BR

BR Autor

Redaktor