Sezon na grzybobranie. U 10 osób stwierdzono salmonellę

fot. il. pixabay
Sezon na grzybobranie jest w pełni. Dużą część z znalezionych grzybów postanawiamy zasuszyć do późniejszego spożycia. Może to jednak być czasem niebezpieczne.
Inne z kategorii
Pokolenie Z na rynku pracy: stabilność i rozwój ważniejsze niż ekologia i elastyczność
Projekt szkodliwy i niebezpieczny. Posłowie o rezolucji Parlamentu Europejskiego [WIDEO]
Jedząc suszone grzyby należy je starannie sprawdzić. W jednej z amerykańskich restauracji, która importuje suszone grzyby z Chin podano klientom grzyby, które okazały się spleśniałe. Powodem tego mógł być zły sposób suszenia grzybów, spowodowany zbyt niską temperaturą.
Cztery osoby z 40 zakażonych salmonellą trafiło do szpitala. Salmonella jest najbardziej niebezpieczna dla małych dzieci i seniorów. Zagrożone są również osoby, które posiadają osłabiony układ odpornościowy. Bakteria może wywołać u nich na tyle silną infekcję, że bezpośrednio zagrażającą życiu.
Inf. Associated Press