Polska i Świat 3 paź 2020 | kd
Sezon na grzybobranie. U 10 osób stwierdzono salmonellę

fot. il. pixabay

Sezon na grzybobranie jest w pełni. Dużą część z znalezionych grzybów postanawiamy zasuszyć do późniejszego spożycia. Może to jednak być czasem niebezpieczne.

Jedząc suszone grzyby należy je starannie sprawdzić. W jednej z amerykańskich restauracji, która importuje suszone grzyby z Chin podano klientom grzyby, które okazały się spleśniałe. Powodem tego mógł być zły sposób suszenia grzybów, spowodowany zbyt niską temperaturą.

Cztery osoby z 40 zakażonych salmonellą trafiło do szpitala. Salmonella jest najbardziej niebezpieczna dla małych dzieci i seniorów. Zagrożone są również osoby, które posiadają osłabiony układ odpornościowy. Bakteria może wywołać u nich na tyle silną infekcję, że bezpośrednio zagrażającą życiu.

 

 

Inf. Associated Press

kd Autor