Region Dzisiaj 10:21 | Redaktor
Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina: kulinarny hit tej jesieni

fot. Szymon Zdziebło dla UMWKP

Niepodległość na stole? W tym roku gęsina staje się symbolem listopadowego świętowania w regionie Kujawsko-Pomorskim.

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny – prawdziwe święto kulinarnych tradycji

Już 10 i 11 listopada w Przysieku pod Toruniem odbędzie się kolejna edycja Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny – największego w Polsce wydarzenia poświęconego promocji kulinarnych tradycji. Teren Ośrodka Doradztwa Rolniczego zamieni się w tętniący życiem jarmark pełen aromatów i dobrej atmosfery.

"W Kujawsko-Pomorskiem stworzyliśmy piękną tradycję. Jestem pewien, że wspólnie uczcimy ten dzień radośnie i z dumą" – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Występy znanych szefów kuchni

Na festiwalu nie zabraknie występów znanych szefów kuchni, takich jak Michel Moran, Piotr Lenart, Marieta Marecka i Sebastian Olma, którzy zaprezentują swoje autorskie potrawy z gęsiny. Po pokazach odbędą się degustacje dla publiczności.

Największy kiermasz gęsinowy w Polsce

Więcej niż stu wystawców z całego kraju zaprezentuje swoje produkty – od świeżych tuszek po regionalne produkty spożywcze i ekologiczne przetwory. Nie zabraknie też rękodzieła artystycznego.

Gęsinowy Foodtruck w trasie

Gęsinowy Foodtruck odwiedza miasta Kujawsko-Pomorskiego, serwując przysmaki z gęsiny. To doskonała kulinarna rozgrzewka przed wielkim finałem w Przysieku!

Szkolenia dla młodych kucharzy

Młodzi adepci sztuki kulinarnej z regionu biorą udział w warsztatach kulinarnych, gdzie poznają nowoczesne techniki przygotowywania potraw z gęsiny, przy okazji promując dziedzictwo kulinarne regionu.

Konkursy i zabawa dla całych rodzin

Atrakcji nie brakuje także dla najmłodszych i całych rodzin dzięki konkursom z nagrodami, takim jak konkurs plastyczny „Sportowa gęś” oraz planowany konkurs na najciekawszą relację z rodzinnego spędzania czasu przy daniach z gęsiny.

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor
-->