Wydarzenia 8 maj 2018 | Redaktor
Gastronomik zaprasza na „kociołkowanie”

Uczniowie Gastronomika gotują zupy na żywym ogniu / źródło: http://www.zsg.bydgoszcz.pl/

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy organizują kolejną edycję pikniku kulinarnego, którego tematem przewodnim będą tym razem „Smaki zup kuchni regionalnej i polskiej”.

 - Nasi uczniowie z pierwszych klas technicznych i zawodowych będą gotować w kociołkach węgierskich na żywym ogniu z szefami kuchni bydgoskich restauracji i hoteli. Będzie również spotkanie z kulinarnymi gwiazdami miasta Bydgoszczy - mówi dla bydgoskiemu Radiu Eska Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy.

Mieszkańcy Bydgoszczy mogą przyjść, degustować i ocenić przygotowane przez uczniów zupy. Co pojawi się w kociołkach?

- To jest właśnie niespodzianka, uczniowie dowiadują się na miejscu co będą przygotowywać. Dowiadują się również z jakim szefem kuchni będą gotować. Rok temu wygrała zupa tajska, którą przygotowywał Krzysztof Grzeliński z młodzieżą z klasy Ia - mówi nauczyciel.

Uczniowie powalczą o wielką chochlę gastronomika i o to, która zupa będzie najsmaczniejsza. Potrawy będą oceniać profesjonalni kucharze, znani i lubiani nie tylko w Bydgoszczy. Jednak Krzysztof Szczepaniak jeszcze nie zdradza kto to będzie, aby goście mieli niespodziankę.

Piknik odbędzie się w poniedziałek (21 maja) w godzinach od 11.00 do 16.00, na terenie szkoły (ul. Konarskiego 5). Gotowaniu będą towarzyszyć dodatkowe atrakcje, m.in. pokaz kelnerski uczniów Gastronomika z tzw. serwisu synchronicznego, czy równoczesnego podawania potraw gościom.

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor