Wydarzenia 15 kwi 2018 | Redaktor
Burza mózgów. Hala targowa ożyła na chwilę [ZDJĘCIA]

Hala targowa/fot. Anna Kopeć

Liczne grono bydgoszczan odwiedziło w niedzielę (15 kwietnia) halę targową. Miasto szuka pomysłu na zagospodarowanie zabytkowego obiektu i w ramach konsultacji społecznych urządziło dziś okolicznościowy spacer.

Na co dzień hala na rogu ul Podwala i Magdzińskiego świeci pustkami. Nieliczni sprzedawcy handlują tam artykułami gospodarstwa domowego. Kiedyś tętniła życiem. Można było tutaj kupić m.in. mięso prosto z uboju i świeże ryby. Dwa lata temu miasto odkupiło halę od spółdzielni spożywców.

Ratusz szuka teraz pomysłu na zagospodarowanie zabytkowego obiektu. Od początku kwietnia prowadzi konsultacje społeczne i zapytał bydgoszczan, jaką rolę hala miałaby pełnić w przyszłości. „Liczymy na to, że inspiracją do udziału w konsultacjach będzie jedyny w swoim rodzaju spacer badawczy. Organizujemy go w niedzielę (15 kwietnia) w godz. 11.00-12.30” – zapraszał Oficjalny Serwis Bydgoszczy. I zachęcał: - „Szukamy rozwiązań, które tchną w halę drugie życie. Zależy nam, by obiekt budował markę Bydgoszczy i stał się atrakcyjnym miejscem zarówno dla bydgoszczan, jak i turystów. W „Bydgoskiej Burzy Mózgów” może wziąć udział każdy”.

fot. Anna Kopeć

W niedzielne przedpołudnie w hali stawiło się liczne grono bydgoszczan. Krótką historię powstania i funkcjonowania obiektu przedstawił miejski konserwator zabytków Sławomir Marcysiak. Przekonywał, że w wspólnie z powstającym obok biurowcem K3, „to miejsce ma szansę stać się jednym z ogniw ożywienia centrum miasta”.

fot. Anna Kopeć

Miasto chce wydzierżawić halę na 10 lat. Michał Sztybel, dyrektor biura komunikacji społecznej w ratuszu, tłumaczył, że przy wyborze operatora najważniejsze będą trzy kryteria: deklaracja prowadzenia działalności zgodnie z profilem rekomendowanym przez miasto w wyniku konsultacji, tempo uruchomienia oraz cena wynajmu.

Bydgoszczanie zadawali dużo pytań i dzielili się swoimi pomysłami. Wśród niech padło oczywiście porównanie do warszawskiej hali Koszyki, która stała się kultowym miejscem w stolicy. Marcysiak zwrócił uwagę, że w przypadku bydgoskiej hali mowa jest o adaptacji, a Koszyki zostały praktycznie zbudowane od nowa. Jeden z rozmówców podał też przykład otwartej jesienią 2017 roku po renowacji warszawskiej hali Gwardia.

Konserwator podkreślał też wyjątkowość konstrukcji bydgoskiej hali. Ma dwa poziomy, a w kondygnacji piwnicznej handlowano mięsem i rybami. Spacerowicze mogli się na własnej skórze przekonać, że mimo słonecznego, ciepłego dnia w piwnicy panuje naturalny chłód, który sprzyjał sprzedaży tego typu produktów.

fot. Anna Kopeć

Zebranych interesował też los placu przed halą targową.  – W planie zagospodarowania przestrzennego dla tej części miasta przewidziany jest handel na otwartym powietrzu – powiedziała  Anna Rembowicz-Dziekciowska dyrektor Miejskiej Pracowni Urbanistycznej, ale zaraz dodała: - Istnieje taka możliwość, żeby powstała tutaj zabudowa kubaturowa.

Sztybel i Marcysiak podkreślili zgodnie, że obecne konsultacje dotyczą tylko budynku hali targowej, a nie placu przed nią.

Ratusz przypomina, że pomysły na halę można zgłaszać poprzez stronę www.bydgoszcz.pl/halatargowa lub wypełniając okolicznościową pocztówkę dostępną w siedzibach urzędu. Wypełnioną pocztówkę można wrzucić do dedykowanej konsultacjom urny. Pocztówki dostępne są w Urzędzie Miasta (ul. Jezuicka 1 i Grudziądzka 9-15), Punkcie Obsługi Mieszkańców w galerii Zielone Arkady oraz w Biurze Zarządzania Gospodarką Odpadami Komunalnymi (ul. Wojska Polskiego 65).

Michał Sztybel pochwalił się, że do tej pory wpłynęło już ponad 400 zgłoszeń.

Historia hali targowej w pigułce (źródło: Urząd Miasta Bydgoszczy)

  • 1904 – rozpoczęcie budowy, którą prowadziły wyłącznie miejscowe firmy i rzemieślnicy. Budowla miała podnieść standardy higieniczne w handlu artykułami spożywczymi
  • 1906 – otwarcie hali z 96 stoiskami. Od strony ul. Podwale znajdowały się też mieszkanie dla inspektora hali, gabinet lekarza weterynarii i komisariat policji. Wewnątrz stworzono miejsce dla 96 stoisk
  • 1924 – zarządzanie halą przejmuje Dyrekcja Rzeźni Miejskiej. Było wówczas 66 jatek (stoisk z mięsem) i 14 stoisk z basenami dla ryb. W piwnicy sprzedawano drób i nabiał
  • 2010 – zakończenie przez poprzedniego właściciela obiektu BSS „Społem” remontu elewacji. Odnowiono wówczas m.in. kartusz z herbem Bydgoszczy
  • 2016 – przejęcie obiektu przez miasto i rozpoczęcie działań związanych z rewitalizacją gmachu (ekspertyzy, a następnie projekt budowlany)
Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor