Pichcili zupy w kociołkach. Tradycyjny piknik w „Gastronomiku” [ZDJĘCIA]
Piknik odbył się 27 września na terenie Zespołu Szkoł Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy/fot. Anna Kopeć
Po raz kolejny uczniowie ze szkół gastronomicznych z regionu walczyli o Wielka Chochlę Gastronomika. Potrawy przygotowywali pod okiem cenionych szefów kuchni.
Inne z kategorii
Tako „Rzeczemy” i poetycko wieczerzamy [ZAPROSZENIE]
Pożar mieszkania w Fordonie [Z OSTATNIEJ CHWILI]
Kulinarny piknik połączony był z II wojewódzkim konkursem kulinarnym dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego pt. „Smaki potraw i zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów gotowanych na żywo w żeliwnych kociołkach”.
W rywalizacji uczestniczyła młodzież ze szkół z Bydgoszczy, Żnina, Grudziądza, Świecia, Grubna i Kowalewa Pomorskiego. Dwuosobowe zespoły młodych kucharzy pod okiem szefa kuchni (losowanego) miały do przygotowania jedną z zup: gulaszową z dziczyzny, kujawską parzybrodę, sezonową zupę kurkową, krewetkową z mleczkiem kokosowym i makaronem, żurek jagnięcy – i włoską zupę toskańską. To ta ostatnia została uznana za najsmaczniejszą i zapewniła zwycięstwo drużynie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego w Grubnie, Igorowi Kilkiewiczowi i Patrycji Blas wspieranych przez szefa Piotra Lentaka. Nagrodą w konkursie był puchar przechodni: Wielka Chochla Gastronomika.
W pikniku wzięli udział Grzegorz Parczewski - mistrz świata w grillowaniu BBQ oraz zdobywca kulinarnego Oskara, Senior Chef reprezentacji Polski na Olimpiadzie Kulinarnej w Niemczech w 2020 r., Agata Jędraszczak – bydgoska blogerka kulinarna, Sebastian Ferenc – szef kuchni Hotelu City Bydgoszcz, Daniel Żurkowski - Kucharze bez Granic, Krzysiek Grzeliński – z Restauracji Naturalna Bydgoszcz oraz szefowie kuchni znanych bydgoskich restauracji i hoteli - absolwenci bydgoskiego „Gastronomika”.
Uczestnikom imprezy czas umilała muzyka na żywo w wykonaniu zespołu Pilersi.
Organizatorem wydarzenia był Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.