Dożynki wojewódzkie 2023. Zobacz harmonogram wydarzenia
Fot, Mikołaj Kuras dla UMWKP
Wielki korowód dożynkowy, kiermasze z dobrym jedzeniem i ludowym rękodziełem, przegląd kapel ludowych, wyścigi traktorów i wstawa maszyn rolniczych, rajd rowerowy i kujawski maraton dożynkowy, a w finale koncert Urszuli na scenie pod chmurką – zapraszamy do Inowrocławia, gdzie 27 sierpnia odbędą się wojewódzkie obchody święta plonów, które są organizowane wspólnie z archidiecezją gnieźnieńską i samorządami lokalnymi.
Inne z kategorii
Wakacje składkowe są już bardzo popularne. ZUS wciąż przyjmuje wnioski
Już nie będzie śmierdzieć z Siernieczka. Remondis uszczelnił swoje hale
Tegoroczne dożynki świętujemy w szczególnych okolicznościach, w czasie, w którym przychodzi nam po raz kolejny stanowczo stawiać kwestię ochrony polskich producentów żywności. Jako marszałek województwa, które rolnictwem stoi, wierzę, że będziemy to czynić skutecznie. Szczęść Boże naszym rolnikom!
– mówi marszałek Piotr Całbecki.
Wydarzenia dożynkowe odbędą się na terenie lotniska Aeroklubu Kujawskiego, początek już o godz. 9.00 rano. Na godz. 11.00 zapowiedziana jest uroczysta polowa msza święta pod przewodnictwem prymasa Polski i metropolity gnieźnieńskiego abp Wojciecha Polaka. Początek części oficjalnej, z przemówieniami i ogłoszeniem zwycięzców konkursów dożynkowych, ok. godz. 13.00.
Starostami dożynek wojewódzkich są gospodarze z podinowrocławskiego Jacewa państwo Danuta i Jan Łuczakowie, którzy specjalizują się w produkcji kwalifikowanego materiału siewnego. Ich nowoczesne gospodarstwo – stosują m.in. nowoczesny sprzęt do upraw bezorkowych i system precyzyjnego nawożenia oraz zautomatyzowaną linię technologiczną do przechowywania, czyszczenia i zaprawiania ziarna na siew – jest kontynuacją stuletniej tradycji rodzinnej.
Marszałkowskiemu świętu plonów towarzyszą jak zwykle konkursy adresowane do lokalnych społeczności – na najpiękniejsze wieńce i najciekawiej zaaranżowane stoiska promocyjne, na najbardziej pomysłowy witacz dożynkowy, a także na najsmaczniejszą potrawę dożynkową.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego