Wydarzenia 2 wrz 2019 | Redaktor
Gęsia wątróbka podbiła podniebienia jurorów na Jarmarku Kujawsko-Pomorskim [GALERIA ZDJĘĆ]

fot. Anna Kopeć

Jarmark Kujawsko-Pomorski przyciągnął w niedzielę (1 września) do Myślęcinka tłumy widzów i miłośników regionalnych smaków.

Czekało na nich ponad 130 stoisk z lokalnymi smakołykami z różnych części regionu i dziełami sztuki ludowej. Na scenie występowały zespoły ludowe. 

Podczas Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego odbył się też półfinał ogólnopolskiego konkursu „Bitwa regionów”. O finał walczyło 10 reprezentacji kół gospodyń wiejskich, które przygotowywały regionalne potrawy w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Najlepsze okazały się:

III miejsce – Koło Pań Aktywnych „Olszanki” za rosół z gołębi hodowlanych

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Kosowianki” za gołąbki w sosie żurkowym

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Sokołowa za duszoną gęsią wątróbkę z wędzonym boczkiem i grzybami serwowana na toście z chleba tradycyjnego.

Zwyciężczynie uhonorowane zostały nagordą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i pojadą na finał „Bitwy regionów”, który odbędzie się 29 września w Poznaniu, podczas targów „Smaki Regionów”.

fot. Anna Kopeć

Była to już XVI edycja Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego. Całość prowadziła redaktor Krystyna Lewicka-Ritter.

Poniżej mnóstwo zdjęć w galerii.

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor