Gęsia wątróbka podbiła podniebienia jurorów na Jarmarku Kujawsko-Pomorskim [GALERIA ZDJĘĆ]
fot. Anna Kopeć
Jarmark Kujawsko-Pomorski przyciągnął w niedzielę (1 września) do Myślęcinka tłumy widzów i miłośników regionalnych smaków.
Inne z kategorii
Tako „Rzeczemy” i poetycko wieczerzamy [ZAPROSZENIE]
Pożar mieszkania w Fordonie [Z OSTATNIEJ CHWILI]
Czekało na nich ponad 130 stoisk z lokalnymi smakołykami z różnych części regionu i dziełami sztuki ludowej. Na scenie występowały zespoły ludowe.
Podczas Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego odbył się też półfinał ogólnopolskiego konkursu „Bitwa regionów”. O finał walczyło 10 reprezentacji kół gospodyń wiejskich, które przygotowywały regionalne potrawy w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Najlepsze okazały się:
III miejsce – Koło Pań Aktywnych „Olszanki” za rosół z gołębi hodowlanych
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Kosowianki” za gołąbki w sosie żurkowym
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Sokołowa za duszoną gęsią wątróbkę z wędzonym boczkiem i grzybami serwowana na toście z chleba tradycyjnego.
Zwyciężczynie uhonorowane zostały nagordą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i pojadą na finał „Bitwy regionów”, który odbędzie się 29 września w Poznaniu, podczas targów „Smaki Regionów”.
fot. Anna Kopeć
Była to już XVI edycja Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego. Całość prowadziła redaktor Krystyna Lewicka-Ritter.
Poniżej mnóstwo zdjęć w galerii.