Gotowali z Anną Starmach. Gęsinowe warsztaty w Toruniu [ZDJĘCIA]
fot. SOS Music
W ubiegłym tygodniu (23 października) 14 mieszkańców regionu wzięło udział w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez Annę Starmach – znaną szefową kuchni i autorkę książek kulinarnych. Wszystko w ramach akcji promocyjnej „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”.
Inne z kategorii
Karol Kus wystąpi w bydgoskiej Światłowni [ZAPROSZENIE]
40 lat Akademii Medycznej i 20 lat Collegium Medicum UMK – ważne jubileusze w Bydgoszczy
Uczestnicy warsztatów spotkali się w Akademii Kulinarnej Studio A w Toruniu (ul. Joachima Lelewela 33). Tam – pod okiem Anny Starmach – przygotowywano i próbowano dań z gęsiego mięsa. W warsztatach uczestniczyło siedem par, które zwyciężyły w tegorocznym konkursie organizowanym w ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.
fot. SOS Music
W ubiegłym roku te same warsztaty odbywały się po okiem Michela Morana.
fot. Mikołaj Kuras/ KPUW
Promowanie gęsiny z województwa kujawsko-pomorskiego trwa od 2009 roku. Tegoroczna, 12. edycja akcji promocyjnej, odbywała się w szczególnym czasie pełnym rygorów i ograniczeń związanych z pandemią koronawirusa. W związku z tym warsztaty zostały podzielone na dwie grupy – dla dwóch i czterech par.
fot. SOS Music
Żeby wziąć udział w wydarzeniu, trzeba było nadesłać kreatywne zdjęcia zrobione w trakcie przygotowywania ulubionych potraw oraz napisać krótkie uzasadnienie, dlaczego wygrana ma trafić właśnie do nas.
Na kanale YouTube Lubię Kujawsko-Pomorskie można zobaczyć, jak Anna Starmach wraz z marszałkiem Piotrem Całbeckim, przygotowują danie z gęsiny.
źródło: Urząd Marszałkowski