Kujawsko-Pomorskie promuje regionalne smaki na targach w Berlinie
Fot. Andrzej Żeglarski/UMWKP
Już po raz 31. województwo kujawsko-pomorskie prezentuje swoje rolnictwo i przetwórstwo żywnościowe na międzynarodowych targach Grüne Woche w Berlinie. Wydarzenie, które potrwa od 17 do 26 stycznia, to największa na świecie impreza branżowa, łącząca wystawy z debatami o przyszłości rolnictwa i gospodarki żywnościowej.
Inne z kategorii
Budowa Via Pomerania – ambitna wizja z wieloma wyzwaniami
„Bezpieczny i przyjazny region” – II etap Kujawsko-Pomorskiej Olimpiady Wiedzy o Bezpieczeństwie
Na stoisku województwa kujawsko-pomorskiego (hala 11.2, stoisko nr 108) o powierzchni 96 m² odwiedzający mogą spróbować tradycyjnych i regionalnych produktów, takich jak wysokiej jakości wyroby wędliniarskie, gęsina czy ryby. Nie zabrakło także materiałów promujących turystyczne, przyrodnicze i kulturowe walory regionu oraz jego potencjał gospodarczy.
Podczas targów swoje produkty prezentują: Zakład Masarski Kwiecińscy, Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi, Zajazd „Przy Kominku” Katarzyny Raniszewskiej, Masarnia Władysławowo R.B.A. Zawistowski oraz rodzinna manufaktura przetwórstwa rybnego Ol-Mat z Kruszwicy.
Targi Grüne Woche to nie tylko wystawy i degustacje, ale także seminaria, konferencje oraz spotkania biznesowe organizowane przez sieć Enterprise Europe. Kluczowym wydarzeniem będzie Światowe Forum ds. Wyżywienia i Rolnictwa, które skupi się na najważniejszych wyzwaniach branży spożywczej.
Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego reprezentują członek zarządu województwa Dariusz Kurzawa oraz radni Paweł Zgórzyński, Michał Czepek i Marek Gralik. Na promocję lokalnych produktów i rolnictwa przeznaczono w tym roku 1,4 mln złotych, co podkreśla wagę tego sektora dla rozwoju regionu.
źródło: kujawsko-pomorskie.pl