Pieczone kasztany [FESTIWAL SMAKÓW]
![Pieczone kasztany [FESTIWAL SMAKÓW]](/photo/article/w770/3089.jpg)
Festiwal smaków FOOD Trucków, 17-18 marca 2018 r./ fot. Anna Kopeć
Na Starym Rynku królują food trucki. Dziś (18 marca) drugi dzień Festiwalu Smaków od 12:00 do 20:00.
Inne z kategorii
Przepraszam, że zwątpiłem... Fala komentarzy po debacie w Końskich
Jarmark Wielkanocny Politechniki. Dziś otwarcie [ZAPROSZENIE]
Prosto z wozu można zjeść krewetki, burgery, belgijskie frytki, donaty, desery i orzeźwiające napoje. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego. Na bydgoski Stary Rynek zawitały nawet pieczone kasztany. Warto je spróbować, bo mają bardzo ciekawy lekko orzechowy smak, a w teksturze są bardziej mączyste. Jadalne kasztany można piec również w domowym piekarniku. Czasami te owoce, kojarzące się z Paryżem, można również kupić i w Bydgoszczy. Przed pieczeniem (w 200 stopniach, maksymalnie 220) należy je ponacinać, bo pod wpływem temperatury w skorupce tworzy się wysokie ciśnienie i potrafią wybuchać. Nadają się do jedzenia bezpośrednio z pieca, jak również do sałatek warzywnych i owocowych - na słodko, na słono – deserów z miodem, ciastami itd., wedle osobistej kulinarnej wyobraźni.
fot. Anna Kopeć