Piknik kulinarny w „Gastronomiku”. Uczniowie gotowali zupy na żywym ogniu [ZDJĘCIA]
Tym razem laur otrzymała zupa gulaszowa / fot. Anna Kopeć
Wczoraj (22 maja) odbyła się czwarta edycja „Kociołków” w Zespole Szkół Gastronomicznych - piknik z konkursem dla uczniów. Uczestnicy dopiero na miejscu dowiadywali się, jaką zupę będą gotować.
Inne z kategorii
Tako „Rzeczemy” i poetycko wieczerzamy [ZAPROSZENIE]
Pożar mieszkania w Fordonie [Z OSTATNIEJ CHWILI]
Na boisku przy ul. Konarskiego uczniowie pierwszych klas technicznych i zawodowych gotowali zupy w kociołkach węgierskich na żywym ogniu. Do rywalizacji stanęły cztery grupy. Każda ekipa dostała również opiekuna - szefa kuchni z hotelu lub restauracji naszego regionu.
W czasie imprezy można było zobaczyć przy pracy zeszłorocznych laureatów konkursu – Mateusza Łyka, Julię Kmieciak i Michała Szymańskiego z klasy II C. Uczniowie gotowali wraz z Krzysztofem Grzelińskim z Hotelu „Pod Orłem”. Ekipa przygotowała zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym, która w zeszłym roku przyniosła im zwycięstwo.
Pierwszą drużyną tegorocznego konkursu były uczennice z klasy 1 C - technik żywienia. Dziewczyny gotowały pod czujnym okiem Macieja Jeszke z Herbarium Hotel & Spa w Gąsawie. Do wykonania dostały węgierską zupę gulaszową.
Opiekę nad drugim zespołem sprawował Michał Zieliński z Restauracji Villa Tatrzańska w Bydgoszczy. Uczennice pod jego kierunkiem przygotowywały zupę cebulową. Trzecią drużynę - w gotowaniu staropolskiego żurka - wspierał Jakub Nowak z Restauracji Memo w Bydgoszczy, a czwartą - w przygotowaniu kremu z pieczonych pomidorów - Jakub Krywienia z Restauracji Jeździeckiej Pod Aniołami w Myślęcinku.
Ostatecznie sędziowie przyznali pierwszą nagrodę węgierskiej zupie gulaszowej. Pozostałe drużyny otrzymały równorzędne wyróżnienia.
Przepisy na zupy można znaleźć w najbliższym wydaniu „Tygodnika Bydgoskiego”.
Zespoły o zwycięstwo walczyły w następującym składzie:
DRUŻYNA I – klasa 1 C Technik Żywienia /Zupa: WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA
Szef kuchni: MACIEJ JESZKE – HERBARIUM HOTEL&SPA GĄSAWA
Uczestnicy: OLGA MŁYNARCZYK, JOANNA FROST, ALEKSANDRA WIELOSZYŃSKA
DRUŻYNA II – klasa1 B TŻ /Zupa: ZUPA CEBULOWA Z GRZANKĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI
Szef kuchni: MICHAŁ ZIELIŃSKI – RESTAURACJA VILLA TATRZAŃSKA BYDGOSZCZ
Uczestnicy: WIKTORIA JURAŁOWICZ, WERONIKA ZAMARO, WERONIKA BERDOWSKA
DRUŻYNA III – klasa1 A TŻ /Zupa: STAROPOLSKI ŻUREK Z KIEŁBASĄ I ZIEMNIAKAMI
Szef kuchni: - JAKUB NOWAK – RESTAURACJA MEMO BYDGOSZCZ
Uczestnicy: KACPER TARKOWSKI, MAJA OLSZEWSKA, WERONIKA NOWACKA
DRUŻYNA IV – klasa 1 A ZAWODOWA /Zupa: KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z WĘDZONYM SEREM KOZIM I DZIKIMI ZIOŁAMI
Szef kuchni: JAKUB KRYWIENIA – RESTAURACJA JEŹDZIECKA MYŚLĘCINEK
Uczestnicy: MIŁOSZ RADZIK, SEBASTIAN JANIK, ROKSANA ANDRYKOWSKA