AKTUALNE 28 wrz 2020 | mk
Wywalczyły Wielką Chochlę! Piknik w Gastronomiku [FOTORELACJA]

fot. Anna Kopeć

Sześć drużyn starało się podbić podniebienia jurorów podczas turnieju w bydgoskim „Gastronomiku”. Na terenie szkoły w poniedziałek (28 września) odbył się piknik kulinarny.

Gwoździem programu był Turniej o Wielką Chochlę. Uczestnicy, reprezentanci szkół z regionu, warzyli zupy w kociołkach pod okiem doświadczonych szefów kuchni.

Zwycięską zupę - gulaszową - przygotowała drużyna z Zespołu Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim:  Agata Janiszewska i Natalia Barczyńska. Wspierał je Piotr Lewtak, kucharz w „Ristorante La Strada” w Stargardzie.

W konkursie „Smaki zup kuchni polskiej i różnych narodów” wzięli udział także uczniowie ZS Technicznych w Żninie, ZS Gastronomiczno-Hotelarskich im. M. Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu, ZS Ponadpodstawowych w Świeciu, ZS Centrum Kształcenie Zawodowego im. I. Łyskowskiego w Grubnie oraz gospodarza: ZS Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.

Poza smakami polskimi (żurek kujawski na żytnim zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem, zupa grzybowa „dary Puszczy Bydgoskiej”, jesienna zupa dyniowa), pojawiły się także smaki  egzotyczne (wegańska zupa kimchi, pikantna zupa śródziemnomorska z owocami morza).

Na uczestników pikniku czekała nie tylko degustacja. Odbyły się również pokazy kelnerskie oraz carvingu - rzeźbienia w warzywach i owocach. O oprawę muzyczną zadbali Pilersi.

Wydarzenie poprowadziła redaktor Krystyna Lewicka-Ritter, dziennikarka, popularyzatorka folkloru Kujaw i Pomorza.

Była to już szósta edycja bydgoskiego „kociołkowania”.

Zdjęcia: Anna Kopeć. 

Więcej fotografii w galerii poniżej. 

mk Autor