AKTUALNE 21 maj 2021 | Redaktor
Festiwal Pierogów Świata w ten weekend w Bydgoszczy! [PATRONAT]

mat. organizatora

Pierogów „dużych i małych, polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich czy hinduskich”, będzie można spróbować od 22 do 23 maja na placu przed Centrum Handlowym Focus. Festiwal Pierogów Świata ma skupić w jednym miejscu kuchnie i kultury różnych zakątków globu.

Smakosze będą mogli spróbować zarówno polskich pierogów, jak i „indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone i gruzińskich chinkali”. Czym różnią się one od tradycyjnej polskiej potrawy? „O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Hiszpańskie Empanady charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi” - tłumaczą organizatorzy.

Oferta wystawców nie ograniczy się wyłącznie do pierogów – na stoiskach znajdą się także orientalne desery i przekąski.

Barwny „pierogowy” targ będzie czynny na placu przed CH Focus (Jagiellońska 39-47 ) w sobotę od 11.00 do 20.00, a w niedzielę – od 11.00 do 18.00. Organizatorem festiwalu jest Smaczny Targ. 

W 2019 roku FPŚ odbył się na Zawiszy/fot. Agata Kornik, archiwum

Jednym z patronów medialnych wydarzenia jest „Tygodnik Bydgoski”.

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor