Festiwal Pierogów Świata w ten weekend w Bydgoszczy! [PATRONAT]
mat. organizatora
Pierogów „dużych i małych, polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich czy hinduskich”, będzie można spróbować od 22 do 23 maja na placu przed Centrum Handlowym Focus. Festiwal Pierogów Świata ma skupić w jednym miejscu kuchnie i kultury różnych zakątków globu.
Inne z kategorii
Bydgoscy Patrioci podsumowali kończący się rok [WIDEO]
Smakosze będą mogli spróbować zarówno polskich pierogów, jak i „indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone i gruzińskich chinkali”. Czym różnią się one od tradycyjnej polskiej potrawy? „O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Hiszpańskie Empanady charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi” - tłumaczą organizatorzy.
Oferta wystawców nie ograniczy się wyłącznie do pierogów – na stoiskach znajdą się także orientalne desery i przekąski.
Barwny „pierogowy” targ będzie czynny na placu przed CH Focus (Jagiellońska 39-47 ) w sobotę od 11.00 do 20.00, a w niedzielę – od 11.00 do 18.00. Organizatorem festiwalu jest Smaczny Targ.
W 2019 roku FPŚ odbył się na Zawiszy/fot. Agata Kornik, archiwum
Jednym z patronów medialnych wydarzenia jest „Tygodnik Bydgoski”.