Śliwkowy zawrót głowy w Strzelcach Dolnych [ZDJĘCIA]
fot. nadesłane
21. Święto Śliwki przyciągnęło w sobotę (4 września) tłumy do podbydgoskich Strzelec Dolnych. Na straganach czekały na odwiedzających przede wszystkim powidła, ale również sery, wędliny, miody, zioła, ryby i wiele, wiele innych regionalnych smakowitości. W niedzielę (5 września) drugi dzień świętowania. Wystawcy będą czekać na gości od 12.00 do 18.00.
Inne z kategorii
Ćwierć wieku działalności Związku Emerytów i Rencistów Pożarnictwa RP
Tegoroczny jarmark odbywa się pod hasłem „Złap trochę lata w słoiku”. Tradycyjnie już w pierwszy weekend września punktem obowiązkowym stają się odwiedziny w Strzelcach Dolnych. Święto Śliwki urosło bowiem do miana największej imprezy regionalnej kończącego się lata.
Nie inaczej było w sobotę (4 września). Organizatorzy przygotowali miejsce dla setek straganów, na których serwowano kulinarne frykasy. Nie brakowało też rękodzieła, a na scenie prezentowali się, m.in. ludowi wykonawcy. Głównym punktem programu było jednak tradycyjne smażenie kultowych powideł ze strzeleckich śliwek. Dlatego nie dziwi, że do Strzelec Dolnych ściągnęły tłumy.
Drugi dzień jarmarku w niedzielę (5 września). Na Święto Śliwki można dojechać autem. Miejsc parkingowych nie powinno zabraknąć. Opłata wynosi jedyne 5 zł. Można też wybrać się autobusem. Linia 95 wozi pasażerów z osiedla Tatrzańskiego drogą okrężną przez Łoskoń, Jarużyn, Strzelce Górne, Strzelce Dolne z powrotem do Fordonu. Organizatorzy zapraszają już od godz. 12.00.
Wydarzenie prowadzą red. Krystyna Lewicka-Ritter i Dariusz Gross.
Poniżej zdjęcia z pierwszego dnia imprezy.