Załamanie rynku drobiu – ceny w sklepach rosną
fot. pixebay
Polska stała się w ostaniach latach największym producentem drobiu w Unii Europejskiej. Krajowi konsumenci mieli dostęp do taniego mięsa. Taki stan rzeczy został zachwiany przez koronawirus.
Inne z kategorii
Studenci UKW zbudowali meduzę, która bada jakość wody
Produkcja drobiu w Polsce rosła dwucyfrowo. Nasi producenci zasilali rynki całej UE oraz wielu krajów Azji.
Niskie koszty produkcji oraz duże zaplecze produkcyjne dawało nam przewagę nad krajami Europy zachodniej.
Taka sytuacja pozwalała na utrzymywanie się niskich cen na krajowym rynku. Jednak ten stan rzeczy zmieniła epidemia. Załamanie się kanałów dystrybucji i ograniczenie eksportu spowodowało radykalne zmniejszenie produkcji.
Na krajowym rynku gwałtowanie rosną ceny. Producenci chcą ratować swoje dochody ograniczeniem podaży. Takie rozchwianie cen drobiu jest widoczne dla końcowych odbiorców, którzy za drób muszą płacić ponad 20% więcej niż przed okresem pandemii.
Na podstawie: Business Insider: